Esther Gerritsen: Roxy; €18,95

De langverwachte nieuwe Esther Gerritsen is er dan eindelijk. En wat voor een! Nu met Roxy in de hoofdrol, een jonge vrouw die het ook allemaal niet zo goed weet, hoe te leven zeg maar.

De hoofdpersonen in Gerritsens boeken zijn vaker ietwat wankele vrouwen, ze houden zich moedig staande in een wereld die iets sneller of juist langzamer gaat dan zij zelf. Enigszins langs de realiteit levend, met nu weer te veel drank en dan weer met de verkeerde mannen. Niet per se foute mannen, maar voor deze vrouwen gewoon niet goed. De mannen in Gerritsens boeken komen er sowieso niet al te best af, meer onvermijdelijke wezens.

In Roxy begint het verhaal met een bezoek van de politie met de mededeling dat haar man met zijn stagiaire verongelukt is. Ze zijn beiden naakt in een gecrashte auto gevonden. Vanaf dan is Roxy meer bezig met de rol die zij nu moet aannemen dan met rouwen. De rol van weduwe, bedrogen echtgenote, goede moeder, schrijfster.

Zij is ooit doorgebroken met een succesvol boek over haar jeugd. Daar wordt ook het een en ander over verteld en dat is zowel lachwekkend als tenenkrommend. Een meestal afwezige vader, een trucker vol met platvoerse opmerkingen en schuine moppen. En een alcoholische moeder, meestal out op de bank. Op haar zeventiende vertrekt Roxy uit huis en trekt in bij Arthur, een dertig jaar oudere rijke tv-persoon. Een totaal ander milieu dus.

Zelf leren leven heeft Roxy niet echt, eigenlijk is ze zelf nog half een kind en nu heeft ze de verantwoordelijkheden van een volwassen vrouw en moeder, en dat schuurt nogal. Haar dochtertje wordt tot het bot verwend en ik ging echt een hekel aan dat kind krijgen. Over het flamboyante leven van Arthur krijg je ook te lezen en daar dacht ik op een gegeven moment ook van  “l*l, net goed dat je dood bent”. En haar platvoerse vader wordt eigenlijk steeds sympathieker. Leuk hoe op dat punt je beeld kantelt.

Affijn, er wordt helemaal geen verantwoordelijkheid genomen.

Roxy vergrijpt zich aan allerlei mannen, onder andere de begrafenisondernemer. In de vorm van een vakantie met dochter en oppas en assistente van Arthur vlucht zij voor het hele gedoe. Vooral ook voor haar ouders die intussen in haar huis zijn gaan zitten en de dure wijnen van Arthur opdrinken. En passant vangt vader ook de begrafenisondernemer nog op die op zijn beurt thuis wat moeilijkheden heeft gekregen. En natuurlijk ontspoort ‘t op die vakantie. Je hebt de hele tijd al door dat Roxy niet helemaal spoort en aan ‘t eind gaat ze echt over de schreef.

Is Roxy nou zo uit ‘t lood door woede, schaamte en verdriet of was ze altijd al zo raar? Gerritsen kennende denk ik ‘t laatste. Komt ‘t nog goed met Roxy? Dat krijgen we niet meer te lezen.

Een vlot lezend verhaal waar gelukkig ook heel wat te lachen valt, snelle directe dialogen. Het is alsof je bij Roxy aan tafel zit waarop je af en toe met je hand wel een harde klap wilt geven om haar in de realiteit terug te krijgen. Want hoe neurotisch Roxy ook is, je sluit haar wel in je hart. Ze doet zo haar best om er achter te komen hoe dat nou eigenlijk gaat, zelf goed leven.

(Liset van Laer)

 

facebook Pantheon

 

info@pantheonboekhandel.nl
__________________________binnen 1 dag

Als u boeken bij Pantheon bestelt, zijn deze er doorgaans al de volgende dag. Uiteraard kunt u via onze Libris website uw boeken ook thuis laten bezorgen, Ook dan heeft u ze de volgende dag in huis. We rekenen geen verzendkosten bij bestellingen boven de €15,-

Bzoek de boek zoekengine