Thomas Rueb: Laura H.; €25,99

‘Laura H. Het kalifaatmeisje uit Zoetermeer’ bewijst dat een boek zowel shockerend en leerzaam als een spannende doorlezer kan zijn. Dit imposante werk van NRC-journalist Thomas Rueb kwam tot stand na uren en uren praten met Laura H., een enorme berg aan onderzoek, het verbinden van losse lijntjes (en sommige noodgedwongen laten hangen) en een reis naar Irak, naar voormalig IS-gebied, om daar onder andere het huis van Laura H. te bezoeken.

Laura H., Laura H.? denkt u nu misschien, wie was dat ook alweer? Laura H. was twee jaar geleden groot nieuws omdat ze de eerste Nederlandse vrouwelijk Syriëganger was die terugkeerde uit het kalifaat. Door onder een kogelregen met haar twee kinderen vanaf de IS-grens nabij Mosul naar het veilige Koerdische gebied te rennen. Wonder boven wonder overleeft ze dat. Eenmaal in veiligheid geeft ze een kort televisie-interview, waarin ze verklaart uit ‘Sweet Lake City’ te komen en door haar man ontvoerd te zijn naar het kalifaat. Door dit interview leert haar vader Eugène dat zijn dochter is ontsnapt. Hij is al maandenlang onstuitbaar bezig zijn dochter terug te krijgen naar Nederland. Zijn vaderliefde is – ondanks dat hij woedend is op zijn dochter – ontzettend ontroerend. Eugène weet dondersgoed dat wat zij in dat interview zegt niet de waarheid is; Laura sloot zich uit vrije wil aan bij IS. Hij weet ook dat haar ontsnapping heel anders had behoren te verlopen. Minder knullig, zoveel is zeker.

Rueb reconstrueert knap hoe het wel had moeten gaan en wie daarbij betrokken waren. Hij werpt interessante twijfels op over wie er liegt, halve waarheden vertelt, beschermt en dubbele agenda’s heeft. Want hoewel Laura H. degene is die na haar terugkeer in Nederland een jaar in hechtenis zit op verdenking van het plannen van een terreuraanslag, is niet alleen háár verhaal schimmig. Zo is de rol van de Nederlandse overheid bij haar terugkeer zeer onduidelijk. Maar ook haar behandeling ná terugkeer is op zijn minst dubieus te noemen. Wordt Laura H. gebruikt om een voorbeeld te stellen? De discrepantie tussen de persoonlijke en warme vastberadenheid van Eugène en de staatsveiligheid vond ik heftig. Door het onderwerp en Ruebs soepele schrijfstijl heeft dit boek trekjes van een spionagethriller. Laura H. wordt niet voor niets het ‘Nederlandse Homeland-geval’ genoemd. Maar ze is veel meer dan dat, ook dat leert Rueb ons. 

Haar jeugd en het verhaal van het kwetsbare pubermeisje dat onvermoeibaar op zoek is naar geborgenheid en tegelijkertijd haar ouders van zich afduwt, maken invoelbaar waarom ze zich bijna per ongeluk bekeert tot de islam. Daarmee wordt nog niet invoelbaar en logisch waarom ze in godsnaam met haar gewelddadige echtgenoot en twee kinderen naar dat nog veel gewelddadigere kalifaat vertrekt om zich daar aan te sluiten bij IS, maar een zeker vorm van begrip komt wel dichterbij. Zij die naar het kalifaat vertrekken zijn ook mensen, nooit alleen maar IS-aanhanger. Ibrahim I., haar man is nr. 79 van de 149 op de nationale sanctielijst terrorisme. Klinkt als een getrainde, standvastige wreedaard. Terwijl we Ibrahim door dit boek hebben leren kennen als inderdaad eng en wreed, maar vooral als gekwetst, onzeker en onzelfstandig. De waarheid is niet eenduidig, zoveel leert dit bizarre verhaal ons en mensen houden zichzelf voor de gek - ook Laura H., zéker Laura H.

‘Laura H. Het kalifaatmeisje uit Zoetermeer’ is een boek dat een stuk van onze hedendaagse geschiedenis een gezicht geeft. Dat informatie verschaft over iets waar we nog middenin zitten en wat over onze hoofden heen gebeurt. Want ook de overheid blijkt menselijk, spijtig genoeg. Duidelijk wordt dat ze daar ook vaak niet zo goed weten wat ze doen of wie wat doet. Verontrustend wellicht, maar Laura H. leert ons ook vooral nooit op te geven. En dat gewoon proberen loont. Al is dat misschien minder verstandig als er tankgrachten, 3 kilometer woestijn en schietende mensen bij betrokken zijn. Maar toch. Ze is thuis.  bestellen

(Marieke de Groot)

 

facebook Pantheon

 

info@pantheonboekhandel.nl
__________________________binnen 1 dag

Als u boeken bij Pantheon bestelt, zijn deze er doorgaans al de volgende dag. Uiteraard kunt u via onze Libris website uw boeken ook thuis laten bezorgen, Ook dan heeft u ze de volgende dag in huis. We rekenen geen verzendkosten bij bestellingen boven de €15,-

Bzoek de boek zoekengine