Annet Schaap: Lampje; €16,99

Als het schemert moet het licht al branden. Het meisje steekt het altijd aan. Iedere avond klimt ze de eenenzestig treden op, maakt een roestig deurtje in de lenskap open, ontsteekt de pit, draait het mechaniek op dat de lens in het rond laat draaien, doet het deurtje dicht en klaar.Het was zwaar werk toen ze nog kleiner was, maar nu zijn haar armen sterk geworden en haar benen klimmen makkelijk de treden op en af, twee keer per dag. Drie keer, als ze de lucifers vergeet. Dat gebeurt soms, en dan moppert haar vader.

Het wordt al donker en het licht is nog niet aan! Wat als er een schip verdwaalt, kind, wat als het op de rotsen loopt en het is mijn schuld, of eigenlijk de jouwe. Schiet op, naar boven! Zal ik maar zelf? Ik zal wel zelf…’ Hij komt al half overeind.

‘Ik ga toch al,’ mompelt het meisje, en ze grijpt de lucifers uit het laatje. Het doosje rammelt zacht, er zit er nog maar eentje in.

Morgen lucifers kopen, denkt ze. Onthouden.

 

Annet Schaap kennen we al langer als illustrator maar nu is ze met een dikke pil ook de jeugdliteratuur binnen gedenderd. En hoe! Met haar debuut Lampje heeft ze zo ongeveer meteen maar alle prijzen die er zijn in de wacht gesleept. Met als laatste (?) de Gouden Griffel 2018.

Lampje is een lekker avonturenboek over de dochter - Lampje - van een vuurtorenwachter, het is spannend en een beetje zielig en ook wel een beetje eng. Tijdens een storm vergaat een schip omdat het licht van de vuurtoren niet is ontstoken en dat is dan de schuld van Lampje, én het begin van een lang spannend avontuur.

Het gaat thuis ook mis en ze wordt uit huis geplaatst, in een heel eng huis met nare bewoners.

En dan woont er op de zolder ook nog een monster.....

Het meisje Lampje is een slimmerikje en niet al te bang uit gevallen, maar gelukkig niet zo’n cliché stoer meisje dat wat mij betreft al te veel in boeken rondstruint. Ze bedenkt goed hoe ze zich moet redden.

Het boek Lampje moet je gewoon lezen, het zit te vol met verhalen en (enge) wezens en piraten om hier te beschrijven. Het verdient het om met een zaklamp onder de dekens te lezen en te lezen en te lezen....

Een zeer terechte Gouden Griffel.

 

Liset van Laer

 

facebook Pantheon

 

info@pantheonboekhandel.nl
__________________________binnen 1 dag

Als u boeken bij Pantheon bestelt, zijn deze er doorgaans al de volgende dag. Uiteraard kunt u via onze Libris website uw boeken ook thuis laten bezorgen, Ook dan heeft u ze de volgende dag in huis. We rekenen geen verzendkosten bij bestellingen boven de €15,-

Bzoek de boek zoekengine