Anna Jones: Vegetarisch het jaar door; €34,99 

 

Ricottagnocchi met tomaten-botersaus. Bruiloftsmeringues. Geroosterde radijsjes met zuring, krokante linzen en karnemelkdressing. Browniehapje met ahorn-pompoenpraline. Bloemkoolsoep met mosterd en cheddar. Zoete-aardappelpuree met koriander en chilipeper. 

Hiervan krijgt u toch trek? Zin in voedsel? Eetlust? ENORME HONGER? En dan is dit nog maar een klein aantal van de recepten uit 'Vegetarisch het jaar door' van Anna Jones. Als ik door dit kookboek blader word ik bijna een beetje emotioneel, het wekt in elk geval een diep verlangen naar koken in me op. Ook naar het opeten natuurlijk, maar vooral naar het máken van deze gerechten. Jones weet dit te bewerkstelligen door de zorgvuldigheid die van de pagina’s spat. Het ziet er prachtig uit, vol mooie foto's met een focus op de producten. De producten en hun natuurlijke groeimoment staan sowieso centraal in dit boek, want daar is het haar om te doen: zo eten dat we duurzaam omgaan met onze planeet. Maar wel lekker natuurlijk.  

Soms lijken de gerechten naar het hippe en instagramwaardige te neigen, maar na goed lezen blijkt gewoon dat Jones niet bang is voor wat voor ingrediënt dan ook en dat ze altijd realistisch is. Zo schrijft ze dat ze ‘superfood’ (volgens een deel van wereld, de wetenschap denkt er anders over) chiazaad eigenlijk maar vies vindt maar neemt wel twee recepten met het zaad op in het boek omdat ze er ook energie van krijgt. Een ander voorbeeld is de ‘driedaagse herstart’. Bij deze bladzijden legde ik het boek eerst gruwelend terzijde, maar ze heeft het gelukkig niet over een detox. Zoals ze zelf zegt ‘(…) dit is geen detox, want daar geloof ik niet in; die wekken trek en woede bij me op en een eindeloos verlangen naar een snee brood of een reep chocolade.’ En vervolgens adviseert ze zaken als noedelsoep met kimchi en miso, en kersen-amandelsmoothies. Yum. Zo’n herstart vind ik prima, behalve het advies cafeïne te mijden, dat negeer ik gewoon: van mijn koffie blijft ze af. 

Jones geeft om de zoveel bladzijden een uitleg over bepaalde basiselementen van het koken en hoe bepaalde producten te gebruiken. Maar ook hoe duurzaam en praktisch om te gaan met het voedsel dat we bereiden. Zo is er het kopje 'Vrienden worden met je vriezer'. Want eten weggooien is doodzonde en soms is het gewoon heel erg fijn om niet te hoeven koken met dank aan uw vooruitziende blik. De indeling naar seizoenen maakt ook dat de groenten (en het fruit) die op dat moment op hun best zijn in de gerechten de hoofdrol spelen. Dan zijn ze op hun lekkerst immers en door met het seizoen mee te eten oefenen we geen onnatuurlijke invloed uit op de groei van wat we eten. Mooi is dat Jones u als thuiskok ook voldoende vertrouwt om zélf aan de slag te gaan: op een aantal pagina’s legt ze uit hoe bepaalde recepten zijn opgebouwd zodat u kunt variëren. Fijn is ook dat u bij het meeste binnen een uur klaar kan zijn, om te gaan smikkelen van een ovenschotel met citroen, venkelzaad en aardappel. 

Yotam Ottolengho: Simpel; €29,99

Een andere chef die groenten een hoofdrol geeft, is Ottolenghi. Wie hem niet kent, staat vast nooit in de keuken, want Ottolenghi is de sterrenchef der sterrenchefs. In tegenstelling tot Anna Jones is hij geen vegetariër, in zijn nieuwste kookboek ‘Simpel’ staan dus ook recepten met vlees en vis. Hoewel iedereen die weleens een ei bakt al jaren wegloopt met Ottolenghi, is veel gehoord commentaar dat zijn recepten zo ingewikkeld zijn. Dit komt doordat hij sterk geïnspireerd wordt door zijn Israëlische afkomst, het Midden-Oosten, Arabië, India en Azië. Dergelijk eten bevat ingrediënten die we meestal niet in de stamppot stoppen en in veel Nederlandse keukenkastjes dus niet staan. ‘Simpel’ haakt, zoals de titel al doet vermoeden, in op dat commentaar en de recepten in dit kookboek zijn makkelijker te maken dan die uit zijn eerdere boeken. En dat zonder dat het iets afdoet aan de smaak of spectaculaire presentatie. Leuk zijn ook de praktische toevoegingen, zoals hoelang bepaalde zaken na bereiding te bewaren zijn. Elk recept heeft verder een aanduiding bestaande uit 1 of meerdere van de letters uit het woord ‘simpel’. Elke letter staat voor respectievelijk ‘Snel’; Ingrediënten (niet meer dan 10); Maak van tevoren; Provisiekast; Eenvoudiger dan u denkt; Lui. Zo hoeft u niet het hele recept te lezen om te weten waar u aan toe bent

 


t

 

facebook Pantheon

 

info@pantheonboekhandel.nl
__________________________binnen 1 dag

Als u boeken bij Pantheon bestelt, zijn deze er doorgaans al de volgende dag. Uiteraard kunt u via onze Libris website uw boeken ook thuis laten bezorgen, Ook dan heeft u ze de volgende dag in huis. We rekenen geen verzendkosten bij bestellingen boven de €15,-

Bzoek de boek zoekengine