Esther Gerritsen: Broer

mockup-geschenk-MRBij de aankondiging dat Esther Gerritsen het boekenweekgeschenk 2016 zou gaan schrijven klonk uit al onze kelen (alle kelen? Ja! alle kelen) vreugdekreten, wij zijn namelijk fan van Esther Gerritsen.

Broer is een lekker snel verhaal waar je meteen in zit. Een typische Esther Gerritsen vol ongemakkelijke familieverhoudingen, stomme beslissingen en dingen niet meer onder controle hebben.

Het begint als Olivia, die op het punt staat een aandeelhoudersvergadering toe te spreken, door haar broer Marcus gebeld wordt. Zijn been moet waarschijnlijk geamputeerd worden. Hoewel Olivia en Marcus nauwelijks contact hebben, slaat deze mededeling Olivia nogal uit het lood. Zij besluit dat ze reddend moet gaan optreden. Dit wordt door haar collega die haar werk nu moet overnemen en door man en kinderen niet erg gewaardeerd. 

Marcus is een beetje een rare onmaatschappelijke man, geen werk, geen echt huis maar tijdelijk woonachtig op een bungalowpark en hij huilt nogal snel en vaak. Maar Olivia gaat door en zover zelfs dat ze Marcus tijdens zijn revalidatie bij haar laat logeren. Doe dit nou niet denk je als lezer, hier komt narigheid van. En dan blijkt gaandeweg Marcus door man en kinderen steeds leuker gevonden te worden, ook bij de collega's van Olivia maakt hij zich snel populair.

Volgens mij is dit een grote angst van meer mensen, je denkt dat je wel leuk en aardig gevonden wordt, maar dan komt een keer die beetje zielige debiele vriend of vriendin mee en dan hahaha wat is die leuk en charmant en joviaal en grappig en mooi, en langzaam verander je zelf in een lelijke pad. Nee, niet fijn. Maar als Esther Gerritsen het opschrijft erg grappig.

Olivia moet haar plaats opnieuw bepalen, de rollen lijken omgedraaid, Marcus leuk en grappig in haar huis en ook verschijnt hij bij haar op haar werk en Olivia trekt zich steeds meer terug. Wie moet er nu eigenlijk gered worden?

Van Esther Gerritsen zijn we gewend dat alles in het honderd loopt en dan nog weer erger maar in dit verhaal lijkt er toch aan het eind een zonnetje te schijnen. Lijkt zeg ik, ik ben er namelijk niet echt zeker van.

Een heerlijk verhaal en een hele goede reden om naar de boekhandel te hollen. En dan is het ook nog eens een gratis treinkaartje, kun je de hele dag met een tas vol verse geurende boeken kris kras door Nederland. Even van huis weg waar misschien ook een onmaatschappelijk element zich populair zit te maken.

Mooie boekenweek!

(Liset van Laer)

 

facebook Pantheon

 

info@pantheonboekhandel.nl
__________________________



binnen 1 dag

Als u boeken bij Pantheon bestelt, zijn deze er doorgaans al de volgende dag. Uiteraard kunt u via onze Libris website uw boeken ook thuis laten bezorgen, Ook dan heeft u ze de volgende dag in huis. We rekenen geen verzendkosten bij bestellingen boven de €15,-

Bzoek de boek zoekengine