2018 was een vruchtbaar boekenjaar. En dan verscheen Grand Hotel Europa van Ilja Leonard Pfeijffer ook nog op de valreep. Net te laat om mee te nemen in onze lijstjes, maar zeker een aanrader. Hieronder de mooiste boeken van 2018 volgens de medewerk(st)ers van Pantheon.

Marieke:

De trouwe lezer van onze eindejaarslijstjes weet dat ik niet zo goed ben in mij beperken. Dit jaar was het nog moeilijker want ik heb veel en veel moois gelezen. Maar dat betekent ook meer tips voor u! Hoezee.
 
Sally Rooney: Normal People; € 16,95
Als ik maar 1 ding over Rooney zou mogen zeggen, was het dat ze ongelooflijk soepel schrijft. En dat leest heerlijk. Zo heerlijk dat ik helemaal werd meegesleept en regelmatig de neiging had tegen de hoofdpersonen in ‘Normal People’ te schreeuwen. Of om gewoon een ‘AAARRRGGGG’ het luchtledige in te slingeren. Want Connell en Marianne zijn zo normal dat ze onnozelheid op fout op misstap stapelen. Hele gewone, menselijke dingen: niet communiceren, voor de ander denken, je pik achternalopen, handelen uit schaamte of schuldgevoel, et cetera. Lees hier de rest van Mariekes mening over dit boek.
 
Beatrice Rössler: Autonomie. Een essay over het vervulde leven; € 32,50
Geen Sally Rooney, maar verrassend soepel leesvoer is ‘Autonomie’  van Beatrice Rössler. De van origine Duitse filosofe weet in dit boek het abstracte begrip van autonomie bevattelijk en persoonlijk te maken. Lees hier Mariekes uitgebreide tip voor dit boek.
 
Shirley Jackson: We Have Always Lived in the Castle; € 13,95
Ik schreef hier al een zeer enthousiaste recensie over, want o o o wat een fijn boek. Duister, een beetje vreemd, lekkere taal en het kruipt onder je huid. Jackson heeft wat hernieuwde bekendheid gekregen door de Netflix-serie van haar boek ‘The Haunting of Hill House’, uit 1959. Ook fijn, maar ik vind ‘We Have Always Lived in the Castle’ beter. De psychologische vragen en spelletjes zijn minder expliciet en origineler, de gotische mist ongrijpbaarder.
 
Rachel Cusk: Kudos; € 19,99
Eerlijk gezegd heb ik ‘Kudos’ nog niet uit, want ik lees het stukje bij beetje. Dit boek gaat over luisteren en vertellen, over meebewegen en stilzitten. Het is een grandioos vervolg  op de andere twee delen ‘Contouren’ (‘Outline’) uit 2014 en ‘Transit’ uit 2016. Boeken waarin de vrouwelijke schrijver, die verweten werd ‘te aanwezig te zijn’, dienend is aan de verhalen van anderen. Met de ander bezig zijn als aanklacht tegen het idee dat vrouwen voornamelijk met anderen bezig zouden moeten zijn. Hoe geniaal wilt u het hebben? ? Lees hier de rest van Mariekes mening over ‘Kudos’.
 
Thomas Rueb: Laura H. Het kalifaatmeisje uit Zoetermeer; € 25,99
Een briljante reconstructie van een bizar verhaal. Een enorme hoeveelheid informatie wordt op zeer spannende en behapbare wijze over de lezer uitgestort.

Bart Moeyaert: Tegenwoordig heet iedereen sorry; € 17,99
Een pareltje van een kinderboek – ook voor volwassenen. Bianca krijgt allerlei ideeën over zichzelf opgelegd door anderen. Vooral negatieve. Via wegen die zich uitstekend lenen voor een kinderboek – een favoriete actrice, veel fantasie, actie – stelt Bianca zich vragen over zichzelf. En handelt naar de antwoorden. Daarop is het de buitenwereld die zichzelf eens wat vragen mag stellen.
 
Christi:

Paolo Giordano: De hemel verslinden; € 24,99
Prachtige vertelling over vier jonge mensen die hun weg zoeken in de wereld. Ik had hem in twee dagen uit.

Meir Shalev: Het zat zo; € 12,50
Heerlijke, humoristische, maar echt gebeurde familiegeschiedenis over Shalev's Israëlische familie. Ik heb er smakelijk om gelachen.

Paolo Cognetti: De acht bergen; € 19,99
Gewoon een superfijn boek. Een verhaal over twee jongens uit Italië die bevriend raken en blijven, ondanks hun verschillende levens. Ik baalde dat-ie uit was en wilde de hoofdpersonen nog wat langer meemaken.
 
Liset:

Ben Guterson: Winterhuis Hotel; € 17,50
Spannnennnd!!! Een “unputdownable” voor kinderen ( vanaf  ongeveer 10 jaar) over het meisje Elizabeth dat drie weken moet zien te overleven in een hotel waar ze door haar nare oom en tante naartoe is gestuurd. Een fantastisch hotel, daar niet van, met bijvoorbeeld een snoepkeuken waar Zoetekauwtjes bereid worden en een prachtig meer om op te schaatsen en je kunt er skiën en sleeën tot je erbij neer valt, maar er gebeuren daar echt rare dingen en het wordt ook nog eens steeds erger. Er moeten razend ingewikkelde puzzels opgelost worden, er is een magisch boek waarin spontaan letters verschijnen. En… er zijn een paar hele erge, enge engerds en dan wordt alles echt heul spannend maar meisje Elizabeth – eigenwijze donder –   biedt alle gevaren moedig het hoofd. Spoiler alert!!! Het loopt goed af.

De schelmenstreken van Reinaert de Vos – bewerkt door Koos Meinderts en 20 illustratoren; € 17,50
Jaaaa! Het was – volkomen terecht – bij DWDD Boek van de maand: Het leuke gekke middeleeuwse verhaal van Reinaert de Vos.
In 18 hoofdstukken worden de dieren Tibeert en Bruun en Grimbeert en zo meer voor de gek gehouden en belazerd door Reinaert. Kort en bondig worden de verhalen verteld. Werkelijk heel bijzonder aan dit boek is al die verschillende illustratoren, hoe leuk en origineel en mooi zij vorm hebben gegeven aan de verhalen.
Eigenlijk is die Reinaert een hele vervelende Vos maar je kan er wel om lachen.

Zo kreeg Midas ezelsoren – De mooiste metamorfosen van Ovidius op rijm gezet door Maria van Donkelaar met prenten van Sylvia Weve; € 19,99
Wow!!  Een diepe buiging voor dit prachtige boek. Echt Wow!
De minder of meer bekende verhalen over titanen en goden en nymfen en helden en heldinnen.
De prachtige verhalen over Orpheus en Eurydice, de beklagenswaardige Narcissus, Europa en de stier en natuurlijk die sukkel van een koning Midas, lees maar waarom hij ezelsoren kreeg.
De verhalen zijn al zo mooi en ze zijn in een heel fijn ritme op rijm gezet maar wat me echt omver blaast zijn de prenten van Sylvia Weve, echt geweldig.
Koop dit boek, lees het, bekijk het goed, schenk het en koop het nog een keer voor uzelf.
Echt zo mooi. Wow! Maar dat had ik al gezegd geloof ik.
 
Leo:

Tara Westover: Leerschool; €22,99
Verbijsterend boek. De hardleersheid van de vader, de wreedheid van de broer en de onvoorwaardelijke trouw van de dochter die pas na heel veel vallen en opstaan onder ogen durft te zien dat afstand nemen van haar familie de enige manier is om niet ten onder te gaan.

Celeste Ng; Kleine brandjes overal; €19,99
Leest als een verslavende Netflix-serie.

Robert Galbraith: Lethal white; €19,95
Misschien wel de beste uit Rowling’s Cormoran Strike-serie. Heeft uiteraard een spannend plot, maar even meeslepend is het om te lezen hoe de pogingen van Cormoran en Robin om een leven op te bouwen los van elkaar, keer op keer mislukken. Terwijl toch iedereen kan zien dat…
 
Jan:

Francesca Melandri: De lange weg naar Rome;  €24,99
Fascinerend familieverhaal over het koloniale verleden van Italië. 

Niklas Natt och Dag: 1793; €22,50
Indrukwekkende en spannende historisch thriller.

Robert Galbraith: Lethal white; €19,95
Spannend en romantisch. Rowling werkt toe naar het hoogtepunt van de Cormoran Strike-reeks. 

Marion:

Mieke Zwamborn: Wieren; € 17,50
Een fraai vormgegeven, poëtisch boekje over de bloemen van de zee. Een reis langs schrijvers, kunstenaars en wetenschappers, vol wetenswaardigheden en vol schoonheid die “zwaait in de golfslag, lijkt op een applaus onder water”.
Met een “zwierigheid geschreven die ik wel des wiers” wil noemen.
 
Jeroen Brouwers: Feuilletons; € 22,99
Een selectie teksten uit het gelijknamige eenmanstijdschrift, verschenen tussen 1996 – 2018.
Jeroen Brouwers is wat mij betreft de beste nog levende Nederlandse schrijver,
een weergaloze stylist, zijn werk behoort tot de juwelen in mijn boekenkast.
Scherp, geestig, betrokken mag hij zeggen dat “alles iets is” en ook dat “het niets is”.
 
Odes

David Van Reybrouck: Odes; € 24,99
Lofuitingen op iemand, iets of ergens, op littekens, op het Nederlands, op concentratie... Verzameld in een uitgave die een ode is aan het boek zelf.
Een boek van de buitencategorie: fijn formaat, stijlvol gemaakt, mooi ingedeeld. En niet te vergeten de manier waarop elke ode begint, de balpentekeningen op een bierviltje door illustrator Tzenko. Je krijgt zin om een eigen ode te schrijven, bijvoorbeeld aan enkele boeken uit 2018.
 
 

facebook Pantheon

 

info@pantheonboekhandel.nl
__________________________binnen 1 dag

Als u boeken bij Pantheon bestelt, zijn deze er doorgaans al de volgende dag. Uiteraard kunt u via onze Libris website uw boeken ook thuis laten bezorgen, Ook dan heeft u ze de volgende dag in huis. We rekenen geen verzendkosten bij bestellingen boven de €15,-

Bzoek de boek zoekengine