De Week van het Korte Verhaal is weer begonnen! In deze nieuwsbrief vindt u de shortlist van de J.M.A. Biesheuvelprijs en tips voor verhalenbundels.

 

Liefde voor het korte verhaal

 

Vandaag is het de dag van de liefde voor het korte verhaal. En oké goed, het is Valentijnsdag, dus ook een dag voor geliefdes natuurlijk. Maar het korte verhaal: dat verdient pas echt liefde. En die liefde staat vanaf vandaag centraal want De Week van het Korte Verhaal is begonnen! Kijk hier de special van De Wereld Draait Door terug. Dit jaar is alweer de zevende editie van WvhKV en heel voorzichtig lijken korte verhalen een plekje te bemachtigen bij lezers: bij u dus. Om hieraan bij te dragen hebben we een geweldige tafel ingericht met daarop een keuze (want er is zó veel) aan bundels.

Levert die tafel u toch nog keuzestress op? Vaar dan blind op de jury van de J.M.A. Biesheuvelprijs. Die bestaat uit Babs Gons, onze eigen Marieke de Groot, Theo Hakkert en Sanneke van Hasselt. Woensdag 21 februari wordt de winnaar bekend gemaakt in het Lloyd Hotel, u kunt zich daarvoor aanmelden. De top drie bestaat (in willekeurige volgorde) uit:

Vonne van der Meer: Brood, zout, wijn; €19,99

Voorbije levens, verlaten huizen, vrouwen die terugkijken en dan, daar tegenover, zelfspot, vastberadenheid en het gloren van een nieuwe fase. De jury las de zorgvuldig gecomponeerde en intieme bundel Brood, zout, wijn van Vonne van der Meer met gretigheid en bewondering. Om de glasheldere zinnen, om het zelfinzicht, om de personages die zichzelf én de lezer telkens onverhoeds verrassen.

 

Joubert Pignon: Mooie lieve schat; €19,99

Als geen ander durft Joubert Pignon te experimenteren met het korte verhaal. In vaak niet meer dan een halve pagina toont hij in Mooie lieve schat andermaal de absurditeit van het bestaan. Vele bizarre doch herkenbare situaties passeren de revue in deze gedurfde mix van ontroering, menselijk falen, meligheid en genialiteit. Een verrijking van het genre van het korte verhaal.

 

Annelies Verbeke: Halleluja; €19,99

Van de concertzaal naar de Serengeti, van de Maxi-Cosi tot bejaardencentrum Autumn Palace. Halleluja is een doorwrochte bundel vol prachtige zinnen, sterke vondsten, geloofwaardige eigenaardigheden en personages om in je hart te sluiten – en soms ver van je vandaan te houden. Annelies Verbeke schrijft van het begin tot het einde alsof ze alle personages uit Halleluja ís, alle plekken heeft bezocht en alles zelf heeft meegemaakt.

 

Aanraders van onze korteverhalentafel:

 

Saki: De complete verhalen; €29,99

Saki was de Britse grootmeester van het satirische korte verhaal. Met vermakelijk venijn werpt hij een blik op de eigenaardigheden van de Britse upper class, in een spitsvondige en trefzekere stijl die berust op zijn indrukwekkende observatievermogen. Deze verzameling wilt u dan ook lezen, of beter: smikkelend tot u nemen.

 

Rodaan Al Galidi: Duizend-en-een-nachtmerries; €18,95

In deze scherpe verhalenbundel fileert Al Galidi de o zo veelzijdige menselijke identiteit - en dan vooral de Nederlandse. Die komt daar niet altijd even goed vanaf, maar er worden altijd pogingen gedaan om de (maatschappelijke) afstanden te overbruggen en de verhalen zijn nergens vilein. Wel zetten ze aan het denken en verrassen telkens weer.

 

V. Sherif & E. Rouw (ed.): Zwart. Afro-Europese literatuur uit de Lage Landen; €19,99

Technisch gezien is dit niet 100% een verhalenbundel, want er staan ook essays en andere non-fictie in. Maar Zwart is zo'n mooie en belangrijke verzameling, met erin veel prachtige korte verhalen, dat de bundel hier toch een plekje krijgt. Zodat deze stemmen hun logische plek in de literatuur krijgen.

 

Korteverhalenbundels om naar uit te kijken:

 

Denis Johnson: De gulheid van de zeemeermin; €19,99. Verschijnt in maart

Johnson rondde deze bundel vlak voor zijn dood in mei 2017 af en keerde daarmee terug naar het genre waarmee hij zijn naam vijfentwintig jaar geleden vestigde. Die bundel Jezus' zoon wordt wel een van de belangrijkste verhalenbundels ooit genoemd. Het Engelse origineel 'The Largesse of the Sea Maiden' is bij ons te krijgen.

 

Gunnhild Øyehaug: Knopen; €18,50. Verschijnt in april

Een nieuwe bundel in de korteverhalenserie van Uitgeverij Podium. Øyehaug balanceert tussen het komische, het bevreemdende en het pijnlijke. Haar populariteit in Noorwegen breidt zich nu ook internationaal uit. Wij hebben veel zin in deze bundel.

 

Alfred Birney: De fenomenale meerval en andere verhalen; €21,99. Verschijnt 20 feb.

De meerval in deze bundel symboliseert het verlangen naar liefde en het raadsel van de onbereikbare vrouw. Met dit thema smeedt Birney deze verzameling van zijn verhalen aan elkaar. Ook het Indische verleden, zo onlosmakelijk verbonden met deze schrijver, heeft een belangrijke rol.

 
 

facebook Pantheon

 

info@pantheonboekhandel.nl
__________________________binnen 1 dag

Als u boeken bij Pantheon bestelt, zijn deze er doorgaans al de volgende dag. Uiteraard kunt u via onze Libris website uw boeken ook thuis laten bezorgen, Ook dan heeft u ze de volgende dag in huis. We rekenen geen verzendkosten bij bestellingen boven de €15,-

Bzoek de boek zoekengine