Afbeeldingsresultaat voor zon
Thuis-op-reis-nieuwsbrief
 
De vakantie is begonnen! Wij van Pantheon boekhandel functioneren door middel van deze nieuwsbrief met liefde als uw literaire reisbureau. Confucius schreef het onder reizigers geliefde motto ‘het is beter een mijl te reizen dan duizend boeken te lezen’, maar dat draaien wij net zo graag om.
---------------------------------------------------------------------------------
Lees over de rotsachtige stranden van Almería, Spanje, in Deborah Levy’s boek Hot Milk (Warme melk), waar protagonist Sophie Papastergiadis een wanhopige zomer doorbrengt met haar hypochondrische Britse moeder, en stap van de pagina’s net als zij de door kwallen overspoelde zee in.
 
Dus neem onze tips ter harte zodat u na lezing van Hot Milk of een van onze andere aanraders hieronder het idee heeft een ticket geboekt te hebben of op de fiets of in de auto gestapt te zijn naar de ideale vakantiebestemming!
 
 
Van de kwallige zee van Spanje naar de modderige Noordzee van de Zeeuwse kust. Jacoba van der Velde, auteur van de bestseller De grote zaal, beschrijft in haar tweede boek Een blad in de wind die kust zó dat in de auto stappen de enige optie lijkt. Verteller Helena Berger beleeft in deze melancholische roman de weinige gelukkig momenten van haar leven dan ook aan deze zee.
 
Eerlijk is eerlijk: die kwallige (Noord)zee verbleekt natuurlijk bij de stranden van Zuid- en Midden-Amerika. En laten deze contreien nou net een hele berg schrijvers van waanzinnige, fantastische heerlijke, geweldige, boeken afleveren. We noemen:
 
Valeria Luiselli, een Mexicaanse met een enorm erudiete en eigen pen. Lees bijvoorbeeld Valse papieren (en reis dan meteen door naar het Europa van haar inspirator Walter Benjamin en, waarom ook niet, Joseph Brodsky). Luiselli woont en werkt in New York en hoewel Mexico in al haar werk een rol speelt, neemt ze haar lezers ookmee naar de VS. Bijvoorbeeld in de vertaling die 29 augustus verschijnt: Vertel me het einde. Een essay in veertig vragen. Over de duizenden alleenreizende en alleen-zíjnde Mexicaanse en Midden-Amerikaanse kinderen die elk jaar in Amerika arriveren. (Geïnspireerd voor een roadtrip van Mexico naar de VS? Een goede reisgids is dan De cowboykampioen
van het zeer jonge literaire talent Aura Xilonen.)
 
Het langgerekte Chili met zijn bijna het volledige continent bestrijkende kust kan natuurlijk niet ontbreken in een literaire reis over dit continent. Niet alleen vanwege de stranden, maar vooral vanwege zijn schrijvers. Zo is daar Alejandro Zambra, wiens werk (net als dat van Luiselli) in het Nederlands kunnen lezen dankzij Uitgeverij Karaat. Binnenkort verschijnt een nieuwe vertaling: Mijn documenten. Lees hier de rest van onze Zuid- en Midden-Amerikaanse reistips (Argentinië! Uruguay! Brazilië! Cuba! Suriname!)
 
 
Terug in de Nederlandse werkelijkheid, met de eeuwige kans op regen en zonder opzwepende muziek, raakt u wellicht wat somber. Neem dan Wees onzichtbaar ter hand voor een tripje naar de Bijlmer! Wellicht raakt u nog op Kwaku Festival verzeild – feest en lekker eten gegarandeerd. Murat Isiks geweldige roman is meeslepend en grappig, ondanks de harde werkelijkheid van een Turkse jongen die opgroeit onder een tirannieke vader in een vervallende buurt. Voor meer, lees Mariekes recensie
 
De muziek van Kwaku en de Bijlmer horen ook bij Leendert van der Valks Voudou. Van New Orleans naar Cotonou op het ritme van de goden. Hij neemt u mee op een heuse wereldreis, op zoek naar de relatie tussen voodoo en moderne muziek. Deze voodoo reisde mee met de slaven uit West-Afrika en raakte zo verspreid over de hele wereld.
 
 
 
Houdt u juist van regen en grijze somberheid? Dan is West-Vlaanderen de bestemming voor u! Voor mist en Westhoekse tobberigheid leest u Koen Peeters’ De mensengenezer, waarin in prachtige zinnen de door dood en rouw gefascineerde jonge Remi van West-Vlaanderen naar het koloniale Congo reist. Hoewel zonder twijfel West-Vlaams, wordt de somberheid in Annelies Verbekes Dertig dagen juist vlug naar de achtergrond verbannen door het en-thousiasme van de kora-spelende klusjesman Alphonse. Waar dan heen voor anti-zomer? Kopenhagen! Daar moet regen zijn! Maar wie Midden in een jazztijd van de Deen Knud Sønderby leest, zou haast denken dat daar zowaar een echte zomer te vieren valt. De verveelde Peter Hasvig trekt baantjes in de stadszee met zijn vele liefjes en rookt ’s avonds de ene na de andere sigaret, terwijl hij met vrienden potjes bridge speelt. Geïntrigeerd? Lees Katty's recensie. 
 
De luie, voortdurende vakantie van Hasvig is het tegengestelde van de geëngageerde reis die u maakt met Exit West van Moshin Hamid, waarin hij op intrigerende wijze de bizarre en afschuwelijke reisomstandigheden van vluchtelingen in onze tijd verwerkt tot fictie. Dit brengt ze van het niet bij na-me genoemde thuisland naar het Griekse Mykonos en van het regenachtige Londen naar het zonnige Marin, Californië. Klinkt als een mooie wereldreis, maar niet als u op zoek bent naar een thuis. Een chaotische werkelijkheid is ook wat Het achtste leven (voor Brilka) kenmerkt. Nino Haratischwili neemt u mee naar Georgië, een nogal onverwachte reisbestemming wellicht, maar wonderschoon in zowel taal als landschap. Het is een prachtig, meeslepend familie-epos, hier ontmoet Tolstoj Marquez.
 
Zijn zongarantie en ‘gewoon is al gek genoeg’ meer uw idee van vakantie? Dan wordt het Italië met Anthony Burgess. Zijn Earthly Powers uit 1980 is eindelijk vertaald, als Machten der duisternis. U krijgt een hilarische, en op momenten verschrikkelijke, vakantie in het katholieke Rome – en dus Europa – van de twintigste eeuw, met als reisleider een vileine, viriele homoseksuele fictieve schrijver. Weinig zin in een strijd tussen op macht beluste titanen en meer geïnteres-seerd in het haast dorpse – iedereen kent elkaar – leven in Napels? Ondertussen heeft een grote groep mensen zich al overgegeven aan de zogenaamde Ferrante fever, maar voor wie nog niet gelezen heeft over de vriendschap tussen Lenú en Lila: begin met de Geniale vriendin
 
Heeft u deze zomer geen zwembad of pingpongtafel bij de hand, maar wilt u wel graag rustig op reis in uw eigen boek? Lees dan hier onze kinderboekenaanraders en laat de jongelingen hun eigen vakantie uitzoeken. U hebt geen kind meer aan ze! 
 
Overvallen door ons aanbod? Al op vakantie naar Zuid-Frankrijk? Niet getreurd, Zuid- en Midden-Amerika zijn prima te bezoeken in de winter en om Confucius nog eenmaal tegen te spreken, een citaat van de Amerikaanse auteur Anna Quindlen: ‘Books are the plane, and the train, and the road. They are the destination, and the journey. They are home.
 

facebook Pantheon

 

info@pantheonboekhandel.nl
__________________________binnen 1 dag

Als u boeken bij Pantheon bestelt, zijn deze er doorgaans al de volgende dag. Uiteraard kunt u via onze Libris website uw boeken ook thuis laten bezorgen, Ook dan heeft u ze de volgende dag in huis. We rekenen geen verzendkosten bij bestellingen boven de €15,-

Bzoek de boek zoekengine