Vakantietijd! De medewerkers van Pantheon zetten wat vakantieleestips op een rij. 

 

 

 

Ewald Vanvugt; Roofstaat; €39,99

Slaven hadden nooit vakantie, dus het minste wat wij in ónze vakantie kunnen doen is ons eventje verdiepen in onze vaderlandse geschiedenis. En dan de minder gouden kanten van die geschiedenis. 'Cause it ain't pretty, maar door maar net te doen alsof we het allemaal niet weten en 'we' allemaal zo goed bezig zijn, halen we dat verleden niet uit ons bloed en onze handelingspatronen. En Vanvugt heeft het helder en eerlijk opgeschreven. (Marieke de Groot)

 

Doeschka Meijsing: En liefde in mindere mate - Privédomein; €29,99

'En liefde in mindere mate' in de Privédomein-reeks is hét egodocument van Doeschka Meijsing. Ook als klein meisje kwam de wereld al hard bij haar binnen, maar wist ze dit in klare taal weg te schrijven. Het is ontzettend interessant om Meijsings ontwikkeling als mens en schrijver van zo dichtbij te volgen. (Marieke de Groot)

 

Alex Boogers: Alleen met de goden; €19,95

Een rauw boek van een schrijver met een duidelijke toon, waarin de urgentie doorspreekt. ‘Alleen met de goden’ beschrijft vaders in de gevangenis, permanent rokende moeders en je eigen boontjes moeten doppen: een manier van opgroeien die in de gemiddelde literatuur weinig voorkomt, maar daarom niet minder tot onze werkelijkheid behoort. De helende werking van kickboksen (ja echt!) zoals ik die zelf ook ervaar, springt luid en duidelijk van de bladzijden, maar het gaat óók over de helende werking van lezen en schrijven. Maar het gaat vooral over de kracht die nodig is om voor je dromen te durven kiezen en de kracht die daaruit te putten valt. (Marieke de Groot)

 

 

Clarice Lispector: De ontdekking van de wereld; €24,99

Bij ons nagenoeg onbekend (of vergeten), destijds in Brazilië zeer beroemde schrijver en vaste columnist van het Jornal do Brasil. Lezers belden haar op, bezorgden haar door henzelf klaargemaakte inktvis en schreven haar dat ze zich zo in haar herkenden. Nu zijn een aantal van de columns die Clarice Lispector (1920-1977) toen schreef samen met losse fragmenten gebundeld en uitgegeven in de altijd mooie privé-domeinreeks. Het beeld dat uit haar teksten naar voren komt is dat van een vrouw die dwars door sommige mensen heen lijkt te kijken (ze beschrijft in detail de vermeende psyche van haar dienstmeisjes) en tegelijkertijd moeite lijkt te hebben zichzelf te doorgronden. Maar ze schrijft ook over een meisje dat haar kippen met deodorant behandelt (en die desondanks blijven stinken), over mooie rode jurken en wat ze wel en niet (vooral niet) weet over voetbal. (Katty Gerez Heemstra)

Haniya Yanagihara: Een klein leven; €24,99

Ook zo'n zin om deze zomer weg te dromen met een verhaal dat je helemaal opslurpt? Een klein leven van Yanagihara pakt je op en sleurt je 700 pagina's lang mee. Ik was in tijden niet zo gegrepen door een verhaal als nu. Af en toe moest ik het even wegleggen omdat het te heftig was, maar 30 seconden later pakte ik het alweer op om verder te lezen. Wat je noemt unputdownable. (Jan)

Julia Heaberlin: Black Eyed Susans; €19,99

Tess Cartwright werd op haar zestiende onder een stapeltje lijken voor dood achtergelaten door een seriemoordenaar, in een veld met bloemen, ‘Black Eyed Susans’. Met haar hulp werd Terrell Goodwin gearresteerd die nu, 20 jaar later, ter dood zal worden gebracht. Maar Susan is na al die tijd niet meer zo overtuigd van Goodwin’s schuld. Al was het maar omdat er vlakbij haar huis iemand een vers veld met Black Eyed Susans heeft geplant. 
Een originele thriller die zijn spanning haalt uit de vraag of Susan op tijd bij haar weggestopte herinneringen kan komen en uit de onzekerheid of de moordenaar inderdaad nog vrij rondloopt. (Leo)

Adam Johnson: Als het lot lacht; €19,99

Een verhalenbundel vol verhalen die meer verhaal inhouden dan hun lengte doet vermoeden. De meeste doen nadenken over onze perceptie van slecht zijn. Bijvoorbeeld het verhaal ‘Anonieme orkanen’ over de man die plotseling zijn peuterzoon met wiens moeder hij nauwelijks contact heeft, in zijn auto vindt. Dit is kort nadat orkaan Katrina New Orleans platlegde en het verhaal speelt in een stadje nabij. Met je kind in je bestelbus slapen is nauwelijks goed vaderschap te noemen, maar wanneer je een tamelijk grote sukkel bent, de moeder onvindbaar is en je vriendin bijzonder opportuun is maar je dat zelf niet doorhebt, dan is het al heel wat om oprecht je best te doen en babysteps te nemen in de leercurve van vader-zijn. Of wat te denken van de pedofiel in ‘Dark meadow’ die koste wat kost niet als pedofiel wil handelen, en tegen kinderporno - en daarmee tegen zichzelf - strijdt.
Oftewel: veel van deze verhalen zetten aan het denken over hoe wij binnen onze perceptie van goed & kwaad mensen wel de kans geven om uit te stijgen boven ons eerste oordeel. Lekker belerend denkt u nu misschien, maar dat is allerminst het geval. Johnson schijft licht, onderhoudend en heeft humor; die gedachten komen vanzelf. De perfecte vakantiecocktail dunkt me. (Marieke de Groot)

Haruki Murakami: Mannen zonder vrouw; €19,99

Om de één of andere reden was ik tot op heden nog nooit aan een boek van Murakami toegekomen. Mannen zonder vrouw was zodoende voor mij een kennismaking met de Japanse schrijver. Een kennismaking die overigens beklijft. In zeven korte verhalen maken we kennis met verschillende mannen die, u raadt het vast al, allemaal op een bepaalde manier als ‘vrouwloos’ te typeren zijn. De verschillende manieren waarop Murakami dit beschrijft toont zijn veelzijdigheid aan. Een goede introductie in het werk van Murakami maar, naar wat ik heb begrepen, ook voor de meer ervaren Murakami-lezer zeer de moeite waard. (Stef)

 

Yusuf Atilgan: De lanterfanter; €19,95

Opmerkelijke roman van een wederom bij ons uit het oog verloren schrijver. De Turkse Yusuf Atilgan (1921-1989) schreef een boek over een man die door de straten van Istanbul slentert en daarbij vooral nadenkt. Wanneer hij de bioscoop verlaat, bedwelmd door een cinematografische roes, stelt hij dat de wereld een veel betere plek zou zijn als alle mensen tegelijk de bioscoop zouden verlaten, minstens zo bedwelmd als hij op dat moment. In elke onbekende herkent hij zijn ware liefde, totdat zij zich omdraait en hij beseft dat de échte liefde natuurlijk juist een andere kant op gelopen is, net toen hij een andere vrouw aankeek. Tragisch dus, en romantisch. (Katty Gerez Heemstra)

 

Robert Galbraith: Het slechte pad; €15,-

Deel 3 in de heerlijke detectiveserie over de licht grommerige Cormoran Strike en zijn charmante assistente Robin. Strike is een invalide oorlogsveteraan, zijn leven is een puinhoop, hij rookt en drinkt teveel, eet ongezond en geld heeft hij ook al nietDe slimme Robin is verloofd maar echt gladjes verloopt haar relatie niet; ze vindt haar werk echt leuk, is er goed in en haar verloofde is natuurlijk gewoon jaloers. Grappig hoe per boek Strike een steeds grotere hekel aan Robins  verloofde krijgt. De moorden die opgelost moeten lijken haast bijzaak, je raakt als lezer meer benieuwd naar het wel en wee van de hoofdpersonen. De politie heeft het natuurlijk vaak bij het verkeerde eind en Cormoran Strike en Robin gaan tegen de stroom in de zaken wel oplossen. Als je de serie nog niet kent, is het aan te raden om ze op volgorde te lezen: 1. Koekoeksjong, 2. Zijderups, en 3. Het slechte pad. Ik kan haast niet wachten tot deel vier uitkomt. (Liset)

 

Wiesław Myśliwski: De laatste hand; €24,99 / Steen op steen; €15,-

Tot op heden heb ik persoonlijk nog geen enkel boek van Myśliwski de winkel zien verlaten, eeuwig zonde, want zijn boeken verdienen het om gelezen te worden. In beide boeken is de hoofdpersoon een man die reflecteert op zijn leven. De wijze waarop Myśliwski dit beschrijft is zijn grootste kracht. Zijn taalgebruik, fantasie en de mate van detail zijn subliem. Hij bezit het vermogen om een verhaal associërend te vertellen, van verhaal in verhaal te geraken, zonder de hoofdlijn te verliezen. Toegegeven: het duurt even om aan deze vertelwijze gewend te raken, maar aan het eind van de rit hebt u er nog lang plezier van. Het zijn boeken die me, lang na voltooiing, nog steeds bezighouden. (Stef)

 

Emma Cline: De meisjes; €19,99

Hoewel ik me zelden aan 'spannende boeken' waag en dus niet weet hoe andere 'literaire thrillers' zich tot dit boek verhouden, zijn de pagina's van Emma Clines debuutroman zeer onheilspellend te noemen. Zeker als je weet dat zij haar verhaal baseerde op de groep meisjes rond cultleider en moordenaar Charles Manson. Geschreven vanuit het perspectief van de op oudere leeftijd terugblikkende Evie Boyd laat Cline zien dat de meisjes zich een voor een lieten verleiden door de obscure 'expert in female sadness'. (Katty Gerez Heemstra)

 

S.J. Naudée: Het vogelalfabet; €22,50

'Het vogelalfabet' van S.J. Naudé is onderdeel van de geweldige verhalenreeks van Podium. De boekjes zien er altijd mooi uit, en de inhoud kan dit meestal evenaren. Zeker in het geval van 'Het vogelalfabet'. Het harde leven in Zuid-Afrika komt tot leven in caleidoscopische zinnen en verhalen die de lezer moet beleven. Dit gaat voorbij lezen. En het is prachtig. (Marieke de Groot)

 

Arnold Grunberg: Moedervlekken; €22,50

De nieuwe Grunberg en de schrijver is wat zachter geworden. Dat mocht ook wel, want na 'Tirza' was-ie me even kwijt. 'Moedervlekken' maakt veel goed. Zachter, maar niet zácht: Grunbergs proza is nog steeds scherpgerand. Het is ongelooflijk hoeveel verhaal hij in één boek weet te stoppen, door veel ook niet te vertellen. Sommige zinnen zijn mij wat te uitleggerig, maar 'Moedervlekken' is een absolute aanrader. (Marieke de Groot)

 

 

Voor de kinderen zijn er weer zoveel mooie jeugdboeken binnen gekomen! Er moeten er echt een paar wat aandacht krijgen. Dus hierbij:  Kinderboekenvakantieleestips

 

Edward van de Vendel en Martijn van der Linden (illustraties): Stem op de Okapi; €14,99

Bekroond met de Woutertje Pieterse Prijs en een zilveren griffel! Schrijver Edward van de Vendel en tekenaar Martijn van der Linden zijn grote okapi-fans. In dit boek vertellen ze je alles over dit lieve, schuwe dier. Over de zonnestrepen op zijn billen, bijvoorbeeld. Over Oni, het baby-okapietje. Over okapi-verzorger Rob. Over een raadselachtig okapi-geluid. Over het Okapi Museum. Een bijzonder boek vol met informatie, met verhalen, met interviews, met tekeningen, met schilderijen, met gedichten, met alles dus, over de okapi. Een boek zoals je nog nooit hebt gezien.

 

Sylvia vanden Heede: Vos en Haas doeboek; €9,99

Een hele reeks Vos en Haas boeken is gelukkig weer leverbaar, zo begin je je leescarriere tenminste echt goed. En voor de regenachtige zomerdagen is er ook een heel leuk Vos en Haas Doeboek met puzzeltjes en tekenplaten, raadsels en zoekplaten, eerste cijfers en letters oefenen en dat alles met de prachtige tekeningen van Thé Tjong-Khing

 

Anna Woltz: Evi, Nick en ik; €12,50

Over een hele bijzondere zomer, een onmogelijke vriendschap een ontvoerde kip een verwarrende ver-liefdheid en een lastige liefde van buurman voor een vrouw met stekeltjeshaar. Een lekker zomerboek met vaart en humor geschreven zoals Anna Woltz dat zo goed kan.

 

Enne Koens: Hotel Bonbien; €13,99

Misschien was dit aan ieders aandacht ontsnapt en dat is niet terecht, een heerlijk vrolijk boek. Naast Anna Woltz hebben we gelukkig ook Enne Koens zij schrijft minstens zo leuk. (Liset van Laer) 

 

 

 

 
 
 

facebook Pantheon

 

info@pantheonboekhandel.nl
__________________________binnen 1 dag

Als u boeken bij Pantheon bestelt, zijn deze er doorgaans al de volgende dag. Uiteraard kunt u via onze Libris website uw boeken ook thuis laten bezorgen, Ook dan heeft u ze de volgende dag in huis. We rekenen geen verzendkosten bij bestellingen boven de €15,-

Bzoek de boek zoekengine