Eindejaarstips van Pantheon Boekhandel:
 
Katty
 
Annelies Verbeke: Dertig dagen; €19,95
Muzikant Alphonse verhuist met zijn geliefde Kat van Brussel naar een gehucht in de Vlaamse Westhoek om daar als klusjesman een nieuw bestaan te leiden. Dat zijn klanten alle de neiging hebben hun hart bij hem uit te storten is iets dat me na enkele pagina's al niet meer verbaasde. Lieve Alphonse! Op de achtergrond van de raadselachtige Vlaamse soap die zich langzaamaan ontvouwt, stelt de klusjesman een zorgvuldige soundtrack samen. Het loont om tijdens het lezen te luisteren naar Duke Ellington, Elis Regina, Paul Simon en anderen.

Kees 't Hart: Het gelukkige schrijven; €19,99 
Wie zich geregeld over de literatuurbijlage van De Groene buigt, zal het opvallen dat schrijver en recensent Kees 't Hart zelden een sombere toon aanslaat. Zelfs als hij weinig vertrouwen in de hedendaagse literatuur tentoon spreidt doet hij dat op een geestige en weinig cynische manier. In deze verzameling essays probeert hij het moment te vangen dat 'het schrijven' geslaagd is, zelfs al is dat maar tijdelijk. Dit noemt hij 'het gelukkige schrijven'. En zoals altijd zoekt 't Hart dit geluksmoment in alles wat hij maar tegenkomt, want zelfs mindere schrijvers kunnen kortstondig het geluk bereiken. 
 
Natalie Diaz: When my brother was an Aztec; €17,95
Prachtige prozagedichten over aan Meth verslaafde broers, opgroeien in een met uitsterven bedreigd reservaat, oorlog die omschreven wordt als een leger olifanten die de barbecue van je ouders overhoop stampen. Het gezin als dierentuin, het reservaat als dierentuin, de drugsverslaafde broer als black magic charlatan. Naast de opeenstapeling van beelden (mooie en verontrustende - armen die open gekrabd worden omdat ze overspoeld worden door onzichtbare insecten) geeft Diaz ook inzicht in een voor ons vaak onbekend deel van Amerika, dat van de native Americans.
 
Jan
 
Frans Kellendonk: De brieven; €29,99
Fenomenaal, wat een stijl, wat een intelligentie, wat een kunstenaar!
 
Tofik Dibi: Djinn; €14,95
Een ontroerend en opvallend goed geschreven coming out van een deze politicus.

Marcia Luyten: Het geluk van Limburg; €19,90
Een bijzonder mooi geschreven en gecomponeerd beeld van de opkomst en ondergang van de mijnindustrie in Limburg.
 
Marieke
 
Hanya Yanagihara: A little life; €14,95
Dit boek zegt afschuwelijke dingen over het leven, verhaalt over wat mensen anderen aandoen en hoe weinig we in staat zijn de effecten hiervan om te keren. Maar tegelijkertijd leert dit boek de lezer ook over het belang van vriendschap, onvoorwaardelijke liefde en schoonheid. Yanagihara balanceert haar heldere taal tussen deze beide polen, waardoor de vreselijke dingen die er gebeuren te verdragen zijn en hoop regeert. 720 pagina’s lang werd ik opgeslokt door A Little Life en zaten de personages naast me. Het was te lang geleden dat dat gebeurde.
 
Karen Köhler: Vuurpijlen vangen; €18,50
Korte verhalen zijn fantastisch (zeker als tegenhanger van pillen van 720 pagina’s) en die van Karen Köhler zijn een beetje extra fantastisch. Zowel qua niveau als qua inhoud, want in deze verhalenbundel schuwt Köhler een beetje absurdisme niet. Dat wil niet zeggen dat de verhalen onrealistisch zijn, allesbehalve zelfs, ze zijn diep invoelbaar, en elk verhaal is een wereld op zichzelf. 
 
Connie Palmen: Jij zegt het; €19,95
Net als velen ging ik de nieuwe Connie Palmen toch maar lezen omdat het boek handelt over Sylvia Plath en Ted Hughes. En net als velen vond ook ik het ondanks mijzelf gewoon goed. De soms wat hysterische omschrijvingen van Palmen, gevat in een onderkoelde maar lyrische vertelstem, passen perfect bij het onderwerp. Het bekende dichtersstel komt tot leven in dit boek en doet verlangen naar hun werk.
 
Jessica
 
Judith Koelemeijer, Herman Koch e.a.: Meer Oost; €10,00
Verhalen uit het literaire centrum van Amsterdam. Kadotip!
   
Marten Toonder: De ombrenger; €7,95
Eco-editie met vootrwoord van Arnon Grunberg. Hoogst actueel in het licht van de klimaatcrisis. Toonders thema's zijn universeel en tijdloos. 
 
Pim Kops: Amsterdam; €37,50
Foto's met poëtische blik van Pim Kops, de Jacob Olie van de 21e eeuw.  
 
Liset
 
David Mitchell: De doorgang; €14,95
Voor de die-hard Mitchell fans. Eigenlijk zouden de verhalen uit deze bundel nog in de Tijdmeters terecht gekomen moeten zijn, Mitchells vorige boek, maar dat was al zo'n pil dus er kon gemakkelijk een zelfstandige bundel van uitgebracht worden. Een boek geheel volgens Mitchell- recept.Op zichzelf staande verhalen met een begin en einde maar met een dikke rode draad erdoor. In dit boek speelt een huis de hoofdrol, een huis dat maar één keer in de negen jaar bestaat. Je bereikt dit huis door een klein poortje in een onduidelijk steegje, dan betreed je een heerlijke tuin en net als je begint te denken dat je ook in die heerlijke tuin en in dat leuke huis wilt zijn gaat het mis en wil je heel hard wegwezen, maar dat kan niet want je moet het boek nog uitlezen. En dat is weer niet zo moeilijk want je zit in het universum van Mitchell die je met vaart net zo gemakkelijk door werkelijkheid als fantasie en horror voert. Oké ik vond het een teleurstelling dus dat die tuin eigenlijk een soort hologram was, ik zou er ook ingetrapt zijn en de tweeling die dat bij nader inzien niet zo leuke huis bewoont is gewoon eng en er is geen ontsnappen mogelijk, vond ik ook niet leuk. Waarom ik het boek dan uitgelezen heb? Omdat het zo gaaf geschreven is en je hoopt toch tegen beter weten in op een goede afloop, die komt, echt. Hoewel...?
 
Christian Weij: Verrot lekker; €22,50
Zo met de feestdagen voor de deur wanneer rollades, zalmtaartjes, tiramisu en zuurkool met vette jus ons maag- darmkanaal zullen teisteren lijkt het mij heel verstandig om één en ander af te wisselen met gefermenteerde groenten en ingemaakt fruit. Gefermenteerde rode kool bijvoorbeeld, heerlijk! en een bron van gezondheid, precies waar je aan toe bent op 2 januari wanneer al je organen om genade en detox smeken. Behalve leuk en gemakkelijk te maken recepten is de uitkomst echt verrassend lekker. En hoewel er in mijn kleine keukentje weinig plaats is voor gekke dingen is ook met dit boek mijn hebberigheid weer aangewakkerd: ik wil ook echt heel graag een zuurkoolsteen. Een wat? Ja een zuurkoolsteen en wat dat is lees je in dit boek.
 
Leo
 
Robert Galbraith: A Career of evil; €21,95
Career of EvilIn dit derde deel van de Cormoran Strike reeks krijgen onze beide speurders Strike en Ellacott meer diepte. Beiden blijken een verleden met donkere kantjes te hebben. Hoewel het boek op tweederde wat inzakt, wint het tegen het eind weer flink aan spanning. Het plezier dat J.K. Rowling heeft in het schrijven van deze serie is zeer aanstekelijk.
 
Michel Houellebecq: Onderworpen; €19,99
Het boek dat me dit jaar het meest is bijgebleven. Net als de meeste mensen wordt Sorbonne-docent François het liefst met rust gelaten. Als er een nieuwe wind in Frankrijk gaat waaien en hij zijn baan verliest, heeft hij er veel voor over om zijn oude leventje terug te krijgen. Hoeveel, is de vraag. Een verraderlijk boek dat uitnodigt tot herlezen.
 
Edward St. Aubyn: De Patrick Melrose romans; €19,95 Hoewel ik het laatste deel nog steeds moet uitlezen (er kwamen steeds andere nieuwe boeken tussen, Sandro Veronesi! Alexander Munninghof! Atticus Lish!) wil ik het toch op mijn lijstje te zetten. Al is het maar om het meeslepende tweede deel, als hij de as van zijn vader op gaat halen. De hele tijd wil je tegen hem zeggen: 'Jongen, ga toch lekker slapen!' Maar nee, daar verlaat hij alweer zijn luxe hotelkamer, op heroïnejacht in de achterbuurten van New York.
 
Dolf
 
Bad Luck, Hot Rocks - Conscience letters and Photographs from the Petrified Forest;
Ondanks het verbod nemen bezoekers uit het Petrified Forest National Park in Noordoost Arizona, soms versteende plantenresten van miljoenen jaren oud mee naar huis. Daarvan krijgen velen later spijt; ze schrijven allerlei tegenslagen toe aan de meegenomen stenen (kapotte auto, kat met kanker, zieke familieleden etc.), waarna ze die terugsturen met begeleidend ‘gewetensbrief.’ Het bestuur van het park heeft  die brieven bewaard. Ze worden in dit boek als facsimile afgedrukt, vaak naast de betreffende steen. Het is een buitengewoon troostrijke verzameling rampspoed en gewetensnood, geheel in kleur.
 
Charleroi komt in de top vijfduizend van vakantiebestemmingen niet voor en om die reden is het een uitgelezen onderwerp voor de Vlaamse topfotograaf Stephan Vanfleteren. Met veel liefde en aandacht voor gebouwen en mensen fotografeert hij in prachtig zwart-wit een stad, waar mijnbouw en zware industrie ooit alles overdekte met een gruizige laag grijs. Die voel je bij het zien van Vanfleterens foto’s bijna tussen je kiezen knarsen. Prachtig uitgegeven door Uitgeverij Hannibal.
 
Chris de Stoop: Dit is mijn hof; €19,90
Chris de Stoop is boerenzoon en hij keert na de dood van zijn broer terug naar de ouderlijke hoeve in de buurt van de Hedwigepolder. Hij runt de boerderij en ziet alles om zich heen veranderen en beziet met verbijstering en weemoed de verdwijning van de boeren. Vanwege een achterhaald voornemen om de haven van Antwerpen te vergroten moet prachtig  land waar generaties lang op gewerkt is ‘terug gegeven worden.’ De bureaucratie is gekmakend, maar De Stoops enthousiasme voor het boerenbedrijf maakt dit een inspirerend boek.
 
Schrijfworkshop
 
Kom proeven van het schrijverschap! 10 januari is er in Pantheon een kleinschalige schrijfworkshop, verzorgd door de ervaren schrijfcoaches Eva en Renee Kelder, en boekhandelaar en redacteur Marieke de Groot. Lees meer…
 
Kijk hier voor meer pas verschenen titels.
 
 
 

facebook Pantheon

 

info@pantheonboekhandel.nl
__________________________binnen 1 dag

Als u boeken bij Pantheon bestelt, zijn deze er doorgaans al de volgende dag. Uiteraard kunt u via onze Libris website uw boeken ook thuis laten bezorgen, Ook dan heeft u ze de volgende dag in huis. We rekenen geen verzendkosten bij bestellingen boven de €15,-

Bzoek de boek zoekengine