Vertaalkwartaal #1 - Finse avond

In de Boekenweek, op dinsdag 26 maart 2019, gaan we in gesprek over Fair Play van Tove Janssoneen dun maar zeer rijk boek over twee samenlevende vrouwen. Zo geven we onze eigen invulling aan het Boekenweekthema 'De moeder de vrouw' met de autonome, kunstzinnige niet-moeder Tove Jansson. 'Fair Play' is een boek over twee kunstenaars die hun onderlinge relatie, de kunst en zichzelf voortdurend onderzoeken. Daar valt genoeg over te bespreken!

Op deze avond is vertaler Kim Liebrand aanwezig. Zij vertaalde Fair Play naar het Nederlands en we zullen dan ook dieper ingaan op het vertalen ervan. Hoe was het om dit boek te vertalen, waar liep ze tegenaan? Wat betekent vertalen voor haar? Had Jansson stopwoordjes? En alles wat u verder maar wilt vragen. 

Kim Liebrand (1981) studeerde Scandinavische talen in Groningen en Stockholm, IJslands in Reykjavik en deed de Master Redacteur/editor in Amsterdam. Ze is literair vertaler Zweeds en IJslands en klantadviseur bij Bibliotheek de Mariënburg in Nijmegen. Ze vertaalde werk van onder anderen Tove Jansson, Jonas Gardell en Oddný Eir.

De leesclub met Kim Liebrand is de eerste aflevering van Vertaalkwartaal. Bij deze reeks literaire avonden krijgen elk kwartaal een vertaling en de vertaler de aandacht die ze verdienen. Want vertalen is een kunst! Deze literaire avonden organiseert Pantheon Boekholt samen met Schwob en het Letterenfonds, samenstelling door Mariekes Boekenlab. Lees hier meer over Vertaalkwartaal.

26 maart serveren we (vegetarische) Finse hapjes, want net als de volwassenenboeken van Tove Jansson verdient de Finse keuken meer bekendheid. Mustikkapiirakka, Karjalan Pies, Porkkanalaatikko, Mämmi, Korvapuusti, Ruisleipä: eenmaal geproefd weet u wat u altijd miste in het leven. We beginnen dus op tijd met de leesclub, en u hoeft vooraf niet te eten. 

Algemene informatie:

Leesclub en gesprek met vertaler Kim Liebrand over Fair Play van Tove Jansson

Finse (vegetarische) consumpties. 

Wanneer:

26 maart 2019
Start: 19.00, welkom vanaf 18.45

Tickets:

Zonder boek: €9

Inclusief boek: (twv €20,99) €25,50

(boek ophalen in de winkel)

Reserveren via Dit e-mail adres is beschermd tegen spambots, u heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.
of 020-6229488

Er is beperkt plek.

 

Over Tove Jansson en Fair Play

Veel mensen kennen de Moemins wel, die gekke eigenwijze ronde wezentjes die allerlei avonturen beleven in de humeurige seizoenen van het ruige Finland. Met deze kinderverhalen is Tove Jansson (1914-2001) wereldberoemd geworden, maar ze schreef meer. Buiten Finland en Scandinavië is haar werk voor volwassen minder bekend en dat is onterecht! Jansson was een eigenwijze, kunstzinnige vrouw met autonomie hoog in het vaandel. En dat lees je terug in haar boeken. Gelukkig heeft uitgeverij De Geus een vertaling van Fair Play uitgebracht, vertaald door Kim Liebrand.

 

Fair Play gaat over Mari en Jonna, twee vrijgevochten vrouwen op leeftijd die hun leven samen doorbrengen, maar tevens hun persoonlijke ruimte streng bewaken. De een is schrijfster, de andere kunstenares. Ze werken overdag in hun eigen ruimtes en kijken ‘s avonds samen oude films. De zomers brengen ze door op een onbewoond eiland. Het evenwicht tussen de twee levenspartners en hun kunst is precair en Jansson onderzoekt dit in bijna uitgebeend, maar zeer peinzend en wijs proza. Jansson baseerde dit boek op haar leven met Tuulikki Pietilä. Het dunne boekje bestaat uit korte hoofdstukken, maar toch staat er zó veel in.

 

facebook Pantheon

 

info@pantheonboekhandel.nl
__________________________binnen 1 dag

Als u boeken bij Pantheon bestelt, zijn deze er doorgaans al de volgende dag. Uiteraard kunt u via onze Libris website uw boeken ook thuis laten bezorgen, Ook dan heeft u ze de volgende dag in huis. We rekenen geen verzendkosten bij bestellingen boven de €15,-

Bzoek de boek zoekengine