James Baldwin, William M. Kelley,  the Harlem Renaissance en meer - De lezing is vol. 

Naar aanleiding van de nieuwe vertalingen van James Baldwin – recent weer in de aandacht door de film 'I’m Not Your Negro' - en de ontdekking van William Melvin Kelley en de vertaling van zijn boek, organiseren wij samen met Schwob een avond over The Harlem Renaissance. Naast Baldwin en Kelley, verschenen daaruit boeken van schrijvers als Nella Larsen en Zora Neale Hurston.

24 januari gaat Michel Krielaars, chef boeken NRC bij ons in gesprek met NRC-redacteur Toef Jaeger en schrijver/journalist Dominique van Varsseveld over literaire klassiekers uit de Afro-Amerikaanse literatuur.

De Harlem Renaissance in de jaren twintig was de eerste bloeiperiode van Afro-Amerikaanse kunst die over individuele werken uitsteeg, te danken aan de massale verhuizing van zwarte Amerikanen uit de Zuidelijke staten richting het Noorden. Hoe ontstond deze beweging en welke invloeden had zij op latere schrijvers in de jaren zestig, een volgende bloeiperiode met auteurs als Baldwin en Kelley? Welke literaire mijlpalen zijn er? Zijn er veel overeenkomsten of is het een caleidoscoop aan stemmen?

Babeth Fonchie zal als hedendaagse schrijver in de vorm van poëzie een bijdrage leveren aan deze avond.

Babeth Fonchie Fotchind (1993), is een woordkunstenaar. Zij schrijft lyrische poëzie en probeert zich in haar teksten kwetsbaar te tonen. In het dagelijks leven werkt zij als jurist bij het Ministerie van OCW. In alles wat zij doet, hoopt zij op een diep level te kunnen verbinden met haar medemens.

Duur: 1,5 uur met pauze. Inloop vanaf 19.30, begin om 20.00

Er is een beperkt aantal plaatsen, dus we raden aan om te reserveren: 020 622 9488 of Dit e-mail adres is beschermd tegen spambots, u heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Toegang: €5,- bij vooraf betalen. €7,50 aan de deur

---------------------------------------


William Kelley zet in 'Uit de maat' (1962) een exodus neer door alle zwarte inwoners uit een van de Zuidelijke staten te laten vertrekken. Het vertrek wordt uitsluitend beschreven door de achterblijvende witte bewoners van de staat.

James Baldwins 'Als Beale Street kon praten' (1974), laat zien hoe vooroordelen van een witte agent het lot bepalen van een jonge zwarte man en diens vriendin.

In 'Schutkleur' (1929) van Nella Larsen ontmoeten twee oude vriendinnen elkaar toevallig in een café voor uitsluitend witte cafégangers, zij kunnen allebei voor wit doorgaan en spelen daarmee. Alleen blijkt de één ook nog in de tussentijd met een racistische Amerikaan getrouwd te zijn.

Deze drie auteurs stellen in hun romans de vraag hoe het is om te leven in een land dat is gebouwd op het idee van witte superioriteit. Hoe geef je dat literair vorm en welke betekenis of invulling geeft hun werk aan de African-American auteurs nu?

 

facebook Pantheon

 

info@pantheonboekhandel.nl
__________________________binnen 1 dag

Als u boeken bij Pantheon bestelt, zijn deze er doorgaans al de volgende dag. Uiteraard kunt u via onze Libris website uw boeken ook thuis laten bezorgen, Ook dan heeft u ze de volgende dag in huis. We rekenen geen verzendkosten bij bestellingen boven de €15,-

Bzoek de boek zoekengine