Kookboekwinkel

De Kookboekwinkel is een uitgebreide webwinkel voor kookboeken en andere boeken op het gebied van voeding, eetcultuur en gezondheid. We plaatsen regelmatig verse links naar nieuws, adressen en wetenswaardigheden over voeding en koken, en columns van onze medewerkers over hun kookervaringen. 

Zingen (Leo Kenter)
(Roodenburg, L.: Eten op aarde; €24,50)
 
Wij Nederlanders denken een rijke muziektraditie te hebben en een tijdje voort te kunnen als het gaat om het zingen van liedjes. Dat dit reuze tegenvalt, ontdekte D., eigenaar van Pantheon, toen hij met zijn vrouw een aantal jaren geleden een reis maakte door Mongolië. 
 
Op hun laatste avond zaten zij met hun gastheer en diens vrienden rond het haardvuur. Na te hebben genoten van een plaatselijk gerecht (marmot in de pot), werden de glazen met gefermenteerde zure paardenmelk weggehaald en kwam de zelfgestookte wodka op tafel. De gastheer stelde voor een spelletje te doen: iedereen zong een aantal regels van een lied uit zijn vaderland; wie geen lied meer wist, dronk zijn glas in één teug leeg. Een eenvoudig spel. 
 
Aanvankelijk redde D. zich nog wel met het Wilhelmus en Waar de Blanke Top der Duinen. Maar de keuze werd allengs moeilijker en na Op een Slof en een Ouwe Voetbalschoen wist hij even niets meer en sloeg zijn eerste wodka achterover. Daarna ging het snel bergafwaarts. Terwijl zijn gastheer c.s. het ene authentieke Mongolische lied na het andere lieten schallen, kwam D. niet verder dan Een Twee Drie Vier Hoedje van Papier. Na het gedragen Minii Nutag Yaguden Gogogogo bracht hij Hoeperdepoep Zat op de Stoep en als antwoord op het altijd weer even ontroerende Khalkh Shonon Charyn Jawdal moest hij noodgedwongen de zoveelste wodka achterover slaan. Dat de marmot die avond ook zwaar op de maag lag, spreekt voor zich. 
 
Toch heeft D. daarna nog enthousiast het boek Eten op Aarde uitgegeven, waarin een uitstekend recept staat voor een Bijna traditionele Mongoolse Hot Pot.
 
Uit: Eten op Aarde (Linda Roodenburg):

Gebruik voor de meest authentieke hot-pot ervaring liefst een traditionele, koperen vuurpot die in sommige Chinese supermarkten te koop is. Onderin deze pot zit een ruimte voor houtskool. Steek deze houtskool van te voren aan in open haard of barbecue en doe de gloeiende kolen in de pot vlak voor deze met de bouillon op tafel gezet wordt.
Voor zes personen: 
7 deciliter goede kippenbouillon 
6 gedroogde shiitake, van tevoren geweekt en in plakjes gesneden 
2 tenen knoflook, gesnipperd 
stukje gember in dunne schijfjes gesneden 
zout en peper naar smaak 
2 kilo mals lams- of schapenvlees in zeer dunne plakjes gesneden 
(tip: als het vlees bevroren is kan het makkelijker zeer dun gesneden worden) Doe alle ingrediënten behalve het vlees in een pan en breng aan de kook. Leg het rauwe, gesneden vlees op een schaal. Doe gloeiende houtskool in de Mongoolse vuurpot. Vul de vuurpot met de bouillon. Zet de pot en vlees op tafel. Zorg ervoor dat de bouillon tegen de kook aan blijft. Iedereen doopt circa 30 seconden stukjes vlees in de bouillon (met eetstokjes of vorkjes met lange steel) en eet deze op. Serveer de bouillon aan het eind van de maaltijd in kommen.
 
Stel een vraag over dit boekHet zingen komt dan vanzelf goed.
 
(Leo Kenter)
 

facebook Pantheon

 

info@pantheonboekhandel.nl
__________________________


binnen 1 dag

Als u boeken bij Pantheon bestelt, zijn deze er doorgaans al de volgende dag. Uiteraard kunt u via onze Libris website uw boeken ook thuis laten bezorgen, Ook dan heeft u ze de volgende dag in huis. We rekenen geen verzendkosten bij bestellingen boven de €15,-

rubrieken
kookboek top 12 

           

voedingswijzer tips
kookboekwinkel links
Bzoek de boek zoekengine