Kookboekwinkel

De Kookboekwinkel is een uitgebreide webwinkel voor kookboeken en andere boeken op het gebied van voeding, eetcultuur en gezondheid. We plaatsen regelmatig verse links naar nieuws, adressen en wetenswaardigheden over voeding en koken, en columns van onze medewerkers over hun kookervaringen.

(Florine Boucher: Tutto Risotto; €29,50)

Eindelijk het is er!!!

Jaren van onderzoek, risotto koken voor buren, kennissen, vrienden, uitbreiden en weer indikken van het risottoverhaal en opnieuw beginnen na de rampzalige diefstal van haar laptop. Maar nu heeft Florine Boucher dan toch haar omvangrijke, uitputtende Risottoboek gepubliceerd.

Het lijkt even alsof je eerst een studie moet maken van de rijstteelt vanaf het ontstaan van de aarde, maar dat kun je helemaal zelf doseren. Als je daar zin in hebt, neemt Florine je mee op een fascinerende reis door de geschiedenis van de rijst die in Italie begint met de Oude Romeinen. De reis gaat zelfs nog veel verder terug in de tijd naar het archetype van de wilde rijstplant die hoogstwaarschijnlijk al 130 miljoen jaar geleden voorkwam in West-Afrika.

Nu eerst eens kijken hoe we een risotto met rode bietjes en Gorgonzola maken. Toch word ik daar weer afgeleid door het verhaal over de Contessa Rosetta Clara Cavalli d’Olivola Salvadori di Wiessenhoff (de naam alleen al!) die deze risotto op een flamboyante wijze klaarmaakt. Ga ik binnenkort ook doen.

Wil je weten hoe de rijstproductie in Italië is georganiseerd? Dan moet je  eerst weer even lezen, desnoods met het boek naast een bordje risotto. Het smaakt anders als je weet dat een netwerk van ruim 12.000 km aan irrigatiekanalen de velden voorziet van water dat in het voorjaar naar beneden komt uit de smeltrivieren in de Alpen.

De risotto met roodlof uit Treviso en varkenshaas klinkt ook erg aantrekkelijk. In dit gerecht rooster je de rijstkorrels tot ze ‘heet onder de duim zijn’. Hoe je dat doet hoort bij de kunst van het risotto koken die ook helder beschreven is. Al bladerend raak ik weer gefascineerd door de uitleg over de complexiteit van het zaaiplan en de beschrijving van de vrouwen die vroeger in de brandende zon het onkruid wiedden en hielpen bij het handmatig oogsten van het rijstgewas. Pure slavenarbeid.

Wil je compleet geïnformeerd beginnen met het bereiden van een risottogerecht neem dan eerst de beginselen van de voorbereidende handelingen tot je. Zes rijstvariëteiten worden beschreven en zes kooktechnieken.

Risotto wordt altijd met bouillon gekookt, we krijgen dan ook de keuze uit vijftien bereidingen met diverse ingrediënten. Na de bouillons volgen nog 12 basisbereidingen, 12 voorbereidingen en 76 risottorecepten ingedeeld naar hoofdingrediënt

Tutto Risotto is niet alleen een overweldigend boek door de beschrijving van geschiedenis, herkomst, toepassing en technieken, maar ook door de vele leuke weetjes en anekdotes.

Dus, lees, kook en eet smakelijk!

(Trude van Waarden)

 

facebook Pantheon

 

info@pantheonboekhandel.nl
__________________________


binnen 1 dag

Als u boeken bij Pantheon bestelt, zijn deze er doorgaans al de volgende dag. Uiteraard kunt u via onze Libris website uw boeken ook thuis laten bezorgen, Ook dan heeft u ze de volgende dag in huis. We rekenen geen verzendkosten bij bestellingen boven de €15,-

rubrieken
kookboek top 12 

           

voedingswijzer tips
kookboekwinkel links
Bzoek de boek zoekengine