Frank Westerman: Stikvallei; €19,90

De titel van dit boek vind ik niet uitnodigend. Doordat ik op één na alle boeken van Frank Westerman met belangstelling gelezen heb, stap ik over mijn weerzin tegen de titel heen. Ik pak er  één van de stapel in de winkel en begin te bladeren. Mijn oog valt op de indeling: “Proloog, Mythedoders, Mythebrengers en Mythemakers” en ik ben 'verkocht'.

Frank Westerman schrijft:”Onder het lemma 'mythe' geeft Van Dale als eerste omschrijving 'verhaal van mensen en goden' . Een mythe is ook (betekenis 2): 'fabel; -praatje zonder grond: dat is slechts een mythe.' En 3. 'als juist aanvaarde, maar ongefundeerde voorstelling omtrent een persoon, zaak of toedracht'.”

Al lezend raak ik meer en meer geboeid door het onderzoek dat Westerman beschrijft. Hij probeert te achterhalen welke verhalen er in omloop zijn gekomen na het ontploffen van het Nyosmeer in Kameroen. Het blijkt voor ons mensen onverteerbaar te zijn iets mee te maken dat we niet kunnen verklaren. In dat 'gat' voorzien de mythen. We hebben de behoefte het ongerijmde te rijmen m.a.w. kloppend te maken. We hangen die verklaringen aan die ons het beste uitkomen. Of we aanvaarden zonder er verder bij na te denken de verklaringen die al in omloop zijn.

Ik begin me af te vragen welke mythen er nu in omloop zijn in onze maatschappij, in mijn familie en in mijn persoonlijk leven. Welke mythen dienen me en welke zitten of zaten me in de weg?

Weet u dat het Pintohuis dit voorjaar een literair/culturele bestemming krijgt? Nu denkt u misschien: ”Wat heeft dit met de Stikvallei te maken?” Ik zou graag met mensen die Stikvallei gelezen hebben willen doorpraten. Luisteren naar wat het boek bij hen heeft losgemaakt. Op zoek gaan naar de mythen die ons nu steunen en perspectief bieden. Horen welke mythen er hebben 'afgedaan' en welke nieuwe u en ik hebben gemaakt.

Als u daar belangstelling voor heeft kunt u dat kenbaar maken bij Pantheon. Hou ook het programma van het Pintohuis in de gaten. Voorjaar 2014 komt er een website en wordt het literair/culturele programma bekend gemaakt.

(klantentip: Riet Engel)

 

facebook Pantheon

 

info@pantheonboekhandel.nl
__________________________binnen 1 dag

Als u boeken bij Pantheon bestelt, zijn deze er doorgaans al de volgende dag. Uiteraard kunt u via onze Libris website uw boeken ook thuis laten bezorgen, Ook dan heeft u ze de volgende dag in huis. We rekenen geen verzendkosten bij bestellingen boven de €15,-

Bzoek de boek zoekengine