Diederik Samwel: Jelaya - een Surinaamse roman; € 19,95

Graag vestig ik uw aandacht op een bijzonder boek: 'Jelaya'. De ondertitel 'Een Surinaamse Roman' blijft bij me haken. Vind ik dit een Surinaamse roman? Een roman over Suriname? Of een roman over een recent deel van de Surinaamse geschiedenis die al sinds de 17e eeuw met de onze verbonden is en na het tekenen van de onafhankelijkheid, op 25 november 1975, op een andere wijze gewoon doorgaat? 

Voor mij geldt het laatste. Ik ervaar het als een verhaal over het leven van een gezin na een echtscheiding: de geschiedenis met de gewezen partner/vertrokken ouder houdt niet op, maar blijft het gezin beïnvloeden. Zoals foto's uit een familiealbum verwijzen naar het gezamenlijke familieleven, verwijzen in Paramaribo namen van straten en gebouwen naar gewezen Nederlandse invloed. Als lezer, die nog nooit in Suriname is geweest, ervaar ik vervreemding als personages door de Van Idsingastraat, of over de Anton Dragtenweg, rijden. Er klopt iets niet.: ”Wat moet Van Idsinga in Paramaribo?” Een straat met zijn naam verraadt dat Nederland 'het gezinshoofd' was en de Surinamers de 'kinderen'. 'Vader Nederland' vond het destijds bijvoorbeeld belangrijk dat de ver weg wonende 'Surinaamse kinderen' wisten waar  Hoogezand-Sappemeer lag. En ging daarmee voorbij aan het eigene van degenen die van hem afhankelijk waren..

Ik heb dit boek gelezen als een geromantiseerd document van onze collectieve geschiedenis. Het verhaal laat de invloed zien die politieke beslissingen hebben op de levens van gewone mensen. Op de lichte en donkere kanten ervan. De Surinaamse Nederlanders die tegenover me zitten in de Amsterdamse metro zijn ineens drager van een geschiedenis die ook de mijne raakt. Daar heb ik gemakshalve aan voorbij geleefd. Ik realiseer me nu hoe sterk wij hun leven beïnvloed hebben.

Diederik Samwel boetseert zijn personages uit de vele verhalen die hij gehoord heeft van gewone Surinamers. Dat draagt ertoe bij dat ik de dilemma's van de hoofdpersonen kan invoelen en me verre kan houden van oordelen over hun doen en laten.

Ik vind het boek een aanrader vanwege de reflectie op een deel van de Surinaamse geschiedenis die ik in flarden  over de jaren via krant en TV langs heb zien komen. Samwel vertelt het verhaal bij monde van gewone mensen. Hij slaagt erin genuanceerd en met liefde, humor en begrip te vertellen over het land en de mensen waarvan hij is gaan houden.

Een aanrader voor iedereen die houdt van boeken, waarin de grote geschiedenis verbinden wordt met de geschiedenis van mensen als u en ik.

(Riet Engel)

 

 

 

facebook Pantheon

 

info@pantheonboekhandel.nl
__________________________binnen 1 dag

Als u boeken bij Pantheon bestelt, zijn deze er doorgaans al de volgende dag. Uiteraard kunt u via onze Libris website uw boeken ook thuis laten bezorgen, Ook dan heeft u ze de volgende dag in huis. We rekenen geen verzendkosten bij bestellingen boven de €15,-

Bzoek de boek zoekengine