Benedict Wells: Het einde van de eenzaamheid; €19,99

Zojuist heb ik gegoogeld op de naam van de schrijver. Wie is die man die zo’n boeiend boek kan schrijven? Hij doet zijn voornaam ‘Benedict’ eer aan. Ik vind hem een begenadigd schrijver. Zo jong  (33) en dan zo’n boek componeren rond nauwelijks te beantwoorden vragen waarvoor het leven ons stelt. Hij is een Duits-Zwitserse auteur, die, net als het hoofdpersonage, tijdens zijn jeugd in een internaat gezeten heeft.

De hoofdpersoon en verteller, Jules, is net ontwaakt uit een coma, veroorzaakt door een motorongeluk. Was het wel een ongeluk? In het ziekenhuis komen flarden van herinneringen terug. Diep weggestopte emoties en  schijnbaar onbelangrijke details, krijgen in de loop van het verhaal betekenis. Hij is de jongste van 3 kinderen. Op 10 jarige leeftijd verliest hij zijn ouders, die omkomen bij een auto-ongeluk. De kinderen belanden in een internaat. Alle drie gaan ze verschillend om met het ingrijpende verlies. Jules, wordt gesloten en angstig, zus Liz kan zich niet binden, leidt een destructief leven en ‘verslindt’ talloze minnaars. Broer Marty is een geslaagd docent, die leidt aan dwanghandelingen. Dank zij zijn vrouw verloopt zijn leven redelijk geordend.

Op het internaat voelt Jules zich gesteund door een mysterieus meisje, Alva. Beide zijn kwetsbaar en gesloten, ze voelen zich tot elkaar aangetrokken. Ze spreken zich niet echt uit en blijven een raadsel voor elkaar. Pas veel later, in hun volwassen leven ontmoeten ze elkaar weer. Dan wordt helderder wat destijds verborgen bleef.

Alle personages in het boek worden, bewust of onbewust, ‘aangestuurd’ door gebeurtenissen uit hun verleden. Mogelijk zelfs door invloeden die ouder zijn dan zijzelf.

Jules herkauwt zijn levensloop en vraagt zich af of er iets onveranderlijk is aan de mens: “Ik heb zitten bedenken hoe het zou zijn gegaan als ik in Frankrijk was gaan wonen. (…) er zijn zoveel vertakkingen in mijn leven geweest, zoveel mogelijkheden om iemand anders te worden. (…) Ik bedoel, heb jij je nooit afgevraagd hoe jouw leven er uit gezien zou hebben als je zusje toen niet was verdwenen? Dan zou je nu anders zijn geweest.(…).”

De vragen die Jules stelt, zijn herkenbaar . De levens van Wells’ personages worden met veel invoelingsvermogen beschreven. Onwillekeurig werden ook bij mij weggezakte herinneringen geactiveerd. Hoe hebben verlies, tegenslag, verhuizingen, reizen, werk, partner- en moederschap mijn leven gekleurd? En is er eigenlijk iets in mij, in u onveranderlijk?

Tegen het einde van het boek bekroop me het gevoel dat Wells het verhaal wel erg mooi ‘rond’ maakt (voor de volwassenen). Er zijn in de loop van het verhaal ook een paar kinderen geboren, die  hun levens vorm zullen moeten geven. Dat gaat vast niet zo maar, gladjes…. Bestellen

(Riet Engel)

 

facebook Pantheon

 

info@pantheonboekhandel.nl
__________________________binnen 1 dag

Als u boeken bij Pantheon bestelt, zijn deze er doorgaans al de volgende dag. Uiteraard kunt u via onze Libris website uw boeken ook thuis laten bezorgen, Ook dan heeft u ze de volgende dag in huis. We rekenen geen verzendkosten bij bestellingen boven de €15,-

Bzoek de boek zoekengine