Emanuel Bergmann: De truc; €19,95

Welke woorden borrelen er op bij het lezen van De truc? Ontroerend, humoristisch, meeslepend. Een verhaal dat zich gaandeweg verdiept . Je meesleept in de verbijsterende, gruwelijke, wonderbaarlijke en mooie kanten van het leven.

De Truc volgt een oude Joodse man die wegliep van huis nadat zijn moeder gestorven is. Zijn vader, die zijn vader niet is, verwaarloost hem. Hij probeert het kind zijn eigen idealen op te dringen. Het jochie moet rabbijn worden. Vader is een naïeve, vrome man, die probeert te geloven dat zijn vrouw zwanger van hem is, terwijl hij aan het front diende. Het kost hem  moeite maar hij laat zich oppervlakkig gezien overtuigen door zijn vrouw. “Kijk om je heen” zei Rifka smekend. “Alles wat we hebben danken we aan God. Alles! Waarom zou hij dan ook geen wonder voor ons doen? Hij wist toch hoe graag jij een zoon wilt.”

De bovenbuurman, die de vader van het kind is, brengt de jongen in aanraking met het circus. Als Moshe het bij zijn vader niet langer uithoudt, ontsnapt hij. Hij komt na veel omzwervingen in aanraking met de baas van het circus, die hem leert goochelen en gedachten lezen. Hij wordt beroemd. Als Hitler aan de macht komt verzint Moshe een ander levensverhaal, waarin hij zijn Jood zijn verdonkeremaant. Adolf zelf komt hem midden in de nacht, stiekem, vragen in de toekomst te kijken...

De tweede hoofdpersoon is een Joodse jongen, Max, van een jaar of 10. Hij zoekt wanhopig  naar een manier om zijn ouders, die gaan scheiden, weer bij elkaar te brengen. Als hij stuit op de naam van een goochelaar, Zabbatini, wil hij hem hoe dan ook vinden. Deze man moet door middel van een liefdesspreuk zijn ouders weer bij elkaar brengen.

Tot zover las ik het boek als een onderhoudend, humoristisch verhaal. Het wordt spannender en krijgt meer diepgang wanneer de levensgeschiedenissen van Zabbatini en de familie van de jongen elkaar blijken te raken.

Het verhaal van de man die zijn brood verdiende met manipuleren en bedriegen en van het kind dat  hardnekkig vasthoudt aan zijn geloof in toverkracht, ervoer ik als betoverend.

(Riet Engel)

 

facebook Pantheon

 

info@pantheonboekhandel.nl
__________________________binnen 1 dag

Als u boeken bij Pantheon bestelt, zijn deze er doorgaans al de volgende dag. Uiteraard kunt u via onze Libris website uw boeken ook thuis laten bezorgen, Ook dan heeft u ze de volgende dag in huis. We rekenen geen verzendkosten bij bestellingen boven de €15,-

Bzoek de boek zoekengine