Susan Abulhawa: Het blauw tussen hemel en zee; €19,95

Van een vriendin kreeg ik dit boek te leen. Ze las het terwijl we samen op reis waren en was verrukt over het taalgebruik en de sfeer van dit boek.Een paar maanden later gaf ze het me te leen. Ze heeft geen woord teveel gezegd. Ik vond het een prachtig meeslepend kunstwerk.

Ik las het nadat ik JUDAS van Amos Oz net uit had. Amos Oz leeft in Israël en beschrijft in zijn boek de problematische, uitzichtloze politieke wereld waarin Joden en Arabieren leven. Bij de stichting van de staat Israël is het, volgens hem, al misgegaan. Je kunt geen land gaan bevolken ten koste van de mensen die er al wonen zonder in een 'never ending story' van haat en geweld verwikkeld te raken.

Susan Abulhawa vertelt een familiegeschiedenis van Palestijnen die lijden en geleden hebben onder de uitzichtloze strijd om land, invloed en macht. Daarbij wordt de lezer meegenomen in een mystieke wereld van berusting in de wil van Allah. De kracht die daaruit geput wordt om verder te kunnen leven terwijl zoveel geliefden: vaders, broers en zonen, omkomen in de steeds opnieuw oplaaiende strijd.

Het is een verhaal waarin alle gebeurtenissen worden verbonden in een diep geloof dat de dingen gaan zoals ze voorbestemd zijn te gaan. De doden bevinden zich in een andere dimensie dan de levenden, maar hun invloed komt zo nu en dan aan de oppervlakte. Een familielid, Mahmoed, vertrekt naar Amerika en zijn kleindochter Noer komt 'toevallig' voor haar werk in Gaza. Daar komt ze terecht in een Palestijnse familie, die uiteindelijk haar bloedeigen familie blijkt te zijn.

Doordat Noer in Amerika is opgegroeid worden spanningen duidelijk die voortvloeien uit de ontmoeting tussen twee totaal verschillende leef- en denkwerelden.

Ik ben onder de indruk van dit boek en het boek van Amos Oz. Beide boeken geven een  genuanceerder beeld van wat zich afspeelt in het Midden Oosten. De kranten en journaals tonen de buitenkant, de oppervlakte van de gebeurtenissen. De literatuur beschrijft de binnenkant ervan: het verdriet, de hoop, de liefde, de kracht, de wanhoop. Kortom alles wat wij mensen te doorstaan hebben in de tijd van leven die ons gegeven is. Vanuit ons gezichtspunt zijn de vrouwen uit de Arabische wereld beklagenswaardig. Dit boek vertelt ook een andere kant: de humor, saamhorigheid, het gekibbel en de kracht die ze ontwikkelen om hun situaties te doorstaan en er soms ook nog van te genieten.

Volgens mij heeft de boekhandel Pantheon er nog één in voorraad. Gauw halen zou ik zeggen!

(Riet Engel)

 

facebook Pantheon

 

info@pantheonboekhandel.nl
__________________________binnen 1 dag

Als u boeken bij Pantheon bestelt, zijn deze er doorgaans al de volgende dag. Uiteraard kunt u via onze Libris website uw boeken ook thuis laten bezorgen, Ook dan heeft u ze de volgende dag in huis. We rekenen geen verzendkosten bij bestellingen boven de €15,-

Bzoek de boek zoekengine