Karine Tuil: Een verzonnen leven; €19,90

Het verhaal speelt zich af in Frankrijk en Amerika. Karine Tuil voert 3 hoofdpersonages op. Een Joodse, Samuel, een moslim, Samir, en een beeldschone vrouw, Nina. Beide jonge mannen zijn verliefd op haar. De Joodse man heeft een relatie met Nina. Tijdens zijn afwezigheid gaat ze vreemd met de moslim, Samir. Als reactie daarop doet Samuel een zelfmoordpoging. In het ziekenhuis belooft Nina (uit schuldgevoel?) hem trouw te blijven.

Het lukt Samuel niet zijn ambities waar te maken. Nina wordt model. Ze showt kleding voor reclame in damesbladen. Samir studeert cum laude af als jurist. Hij solliciteert zich suf en wordt nergens uitgenodigd. Hij vermoedt dat het door zijn Arabische naam komt en verandert Samir in Sam. Prompt wordt hij opgeroepen. De directeur, zelf Joods, vraagt of hij Jood is en Samir beaamt dat. Hij wil aan het werk en neemt zich voor mettertijd te bekennen dat hij Arabier is. Zover komt het niet. Hij wordt uitgezonden naar Amerika en maakt daar carrière.  Hij raakt steeds dieper verstrikt in zijn leugens, vooral doordat hij in een voorname, politiek invloedrijke Joodse familie trouwt. 

Als er op de Franse TV een interview met hem wordt uitgezonden horen Samuel en Nina dat hij zich bedient van elementen uit het levensverhaal van Samuel. Verscheurd door jaloezie en verdrongen boosheid om de affaire van destijds, besluit Samuel hem op te sporen en te confronteren met de identiteitsfraude. Daarbij worden alle betrokkenen gedreven door openlijk erkende en geheime motieven.

Hier beginnen de verwikkelingen. Alle drie raken in crisis. Krachten uit het heden en verleden veroorzaken een onhanteerbare chaos. Vooral Samir krijgt het te verduren omdat hij een bekende persoonlijkheid is die er door toedoen van een verzwegen familielid van beschuldigd wordt het op de veiligheid van de VS gemunt te hebben.

De achtergrond van de hoofdpersonen kennende, leefde ik met allen mee, zonder partij te kiezen voor één van hen. Het verhaal confronteert je met het gegeven dat wij mensen gebeurtenissen uit ons levensverhaal soms naar wens aandikken en afzwakken, afhankelijk van wat het doel dat wij nastreven. De sociale media spelen daarbij een steeds grotere rol. Er kunnen onbeheersbare krachten loskomen die mensen vernielen of verheerlijken. Hoe fijn is het beroemd te zijn of te worden en hoe erg is het  van je voetstuk te vallen?

Hierover gaat u nadenken als u deze knap geconstrueerde psychologische roman van Karine Tuil leest.

(Riet Engel)

 

facebook Pantheon

 

info@pantheonboekhandel.nl
__________________________binnen 1 dag

Als u boeken bij Pantheon bestelt, zijn deze er doorgaans al de volgende dag. Uiteraard kunt u via onze Libris website uw boeken ook thuis laten bezorgen, Ook dan heeft u ze de volgende dag in huis. We rekenen geen verzendkosten bij bestellingen boven de €15,-

Bzoek de boek zoekengine