Faber, Michel: Het Boek van Wonderlijke Nieuwe Dingen; €25,-

Peter, de hoofdpersoon van Het boek van weonderlijke nieuwe dingen, is ontspoord geweest. Om zijn verslaving te bekostigen belandde hij in de criminaliteit. Dit verleden komt steeds terloops voorbij. Peter is inmiddels dominee en getrouwd met Beatrice. Beatrice heeft hem gered. Hij leerde haar kennen in het ziekenhuis waar zij verpleegster was.

Het boek begint met het afscheid tussen Peter en Bea. Peter wordt missionaris op een buitenaardse planeet. Hij heeft de strenge screening doorstaan en gaat, gedreven door goede bedoelingen. Bea mocht niet mee van de uitzendende organisatie. Ze beloven elkaar te mailen. Vervolgens reis je als lezer met Peter mee de ruimte in en kom je aan op een planeet waar een aantal zonderlingen, die net als Peter de test doorstaan hebben, zich al gevestigd hebben. Iedereen is erg op zichzelf en slechts langzaam leer je de andere personages een beetje kennen. Wat hen bezield heeft zich de ruimte in te laten lanceren blijft geheimzinnig. Je wordt ondergedompeld in een onwezenlijke sfeer. Maakt mee hoe Peter contact probeert te leggen met de oorspronkelijke bewoners. Hoe hij veel Bijbelse teksten bewerkt in de veronderstelling de Oasiërs er een dienst mee te bewijzen. Hoe hij erachter probeert te komen wat er met zijn voorganger gebeurd is. Voor hem is er ook  een missionaris geweest, waarvan de verdwijning raadselachtig blijft. Peter probeert de taal van de Oasiërs te leren en erachter te komen hoe je kunt ontdekken wat de geslachtskenmerken van de mannelijke en vrouwelijke wezens zijn. Intussen probeert Bea contact met hem te leggen en hem op de hoogte te houden van de toestand op aarde. Dat brengt de nodige spanningen mee: de aardse beslommeringen zijn ver van Peter's bed en Bea kan zich niet voorstellen in welke wereld haar man beland is.

Voor de lezer ontvouwt het verhaal zich in hetzelfde langzame tempo als waarin Peter went aan zijn nieuwe wereld en zijn taak erin. Zijn missie het evangelie te brengen op een andere planeet verloopt  niet onaangevochten, maar nergens wordt denigrerend of spottend over geloven gedaan. Wel steekt regelmatig de twijfel op of Gods wegen wel zo navolgbaar zijn als Peter en Bea graag zouden willen. Peter doorstaat de kritiek van de andere uitgezonden voormalige aardebewoners en slaagt erin contact met hen te houden ondanks de verschillen in mens- en wereldbeschouwing. Bea verliest haar geloof tot ontsteltenis van haar man.

Voor mij stoelt het hele verhaal op de relatie tussen Peter en Bea en de wetenschap dat ze elkaar misschien nooit meer zullen zien. Toen ik het boek uit had las ik ergens dat Faber het geschreven heeft in de tijd dat zijn vrouw ernstig ziek en zeker spoedig zou overlijden. Bijzonder knap hoe hij het naderend definitief afscheid van zijn geliefde verwerkt heeft in dit prachtige verhaal. Ik heb ervan genoten.

Stel een vraag over dit boek(Riet Engel)

 

facebook Pantheon

 

info@pantheonboekhandel.nl
__________________________binnen 1 dag

Als u boeken bij Pantheon bestelt, zijn deze er doorgaans al de volgende dag. Uiteraard kunt u via onze Libris website uw boeken ook thuis laten bezorgen, Ook dan heeft u ze de volgende dag in huis. We rekenen geen verzendkosten bij bestellingen boven de €15,-

Bzoek de boek zoekengine