Renate Dorrestein: Weerwater; €19,50

Na het lezen van 'Weerwater' van Renate Dorrestein heb ik spijt dat ik de laatste Auke Hulst niet heb uitgelezen. 

Elke boekbespreking is natuurlijk subjectief, zegt iets over de bespreker. Na het lezen van zo'n 50 pagina's in het boek  'Slaap zacht, Johnny Idaho” besloot ik het niet verder uit te lezen. De schrijver, Auke Hulst, leidt ons binnen in een nog verder gaande digitalisering van onze wereld. Afkeer en weerzin deden me het boek dichtklappen. Na het lezen van 'Weerwater' van Renate Dorrestein heb ik daar spijt van.

Al lezende in Weerwater zag ik een parallel in beide verhalen. (Dit is een gewaagde veronderstelling omdat ik het boek van Hulst nauwelijks gelezen heb.) Nu de overeenkomst die ik meen te zien. Hulst voert ons nog verder de toekomst in. Of we het fijn vinden of niet, we zullen ons moeten verhouden tot de ontwikkelingen die in het verschiet liggen. Renate Dorrestein breekt de ons bekende wereld af. Alleen Almere bestaat nog en de Almeerders die de ondergang van de wereld hebben overleefd, moeten hun leven en het samenleven opnieuw uitvinden.

Renate is zelf één van de personen die overgebleven zijn. Ze beschrijft op een meeslepende manier de ontwrichting van de samenleving. Als lezer zocht ik naar inconsequenties alsof ik Dorrestein wilde betrappen op fouten: als de normale wereld niet meer bestaat, dan kan dat wat je nu beschrijft niet. Het is me niet gelukt. Het boek zit geweldig in elkaar. De overgebleven Almeerders maken van de nood een deugd. Omdat er nauwelijks normale familieverbanden meer bestaan, worden nieuwe verbanden gesticht. Willekeurige mensen worden samengevoegd en krijgen een planten- of dierennaam voor hun eigen naam. Zo vormen ze nieuwe verbanden waarin ze verantwoordelijk zijn voor elkaar. De ontsnapte gevangenen krijgen speciale bevoegdheden om hen te betrekken bij de opbouw van een gezonde samenleving. Een aantal bandieten blijft boef en bedreigt Almere in opbouw.

Uiteindelijk vind ik het een verhaal met mythische trekken. Het stijgt uit boven zomaar een verzonnen verhaal over een teloorgegane wereld.

Achteraf gezien spijt het me dat ik het boek van Auke Hulst zo snel heb dichtgeklapt en mijn ogen heb willen sluiten voor een onbekende wereld. Ik besef dat open blijven en zoeken naar openingen om het leven leefbaar te houden van wezenlijk belang zijn. Dichtklappen en afhaken is een gemakkelijke weg die het nieuwe en ongedachte uitsluit. Renate Dorrestein laat zien dat dat geen optie is. Zolang ik leven wilt, zal ik me moeten verhouden met wat er is (en niet is).

(Riet Engel)

 

facebook Pantheon

 

info@pantheonboekhandel.nl
__________________________binnen 1 dag

Als u boeken bij Pantheon bestelt, zijn deze er doorgaans al de volgende dag. Uiteraard kunt u via onze Libris website uw boeken ook thuis laten bezorgen, Ook dan heeft u ze de volgende dag in huis. We rekenen geen verzendkosten bij bestellingen boven de €15,-

Bzoek de boek zoekengine