Kang, Han: De Vegetariër; €19,99

De Vegetariër van Han Kang is een prachtig boek, vreemd, ontroerend, bizar, van zinnelijke, bedwelmende, hypnotiserende schoonheid. Vanaf de eerste zin van het boek word je als lezer meegezogen in een achtbaan aan rijke beelden en heftige gebeurtenissen.

Het boek gaat over een vrouw, die abrupt besluit om geen vlees meer te eten en later alle voedsel weigert. Het zijn drie korte delen, die mooi in elkaar vallen. Deel één is geschreven vanuit de optiek van de echtgenoot van de vrouw, deel twee: het perspectief van haar zwager en tot slot deel drie de ervaringen van de oudere zus. De vrouw zelf wordt in het boek niet nader belicht, zij blijft consequent een onpersoonlijk, schimmig, bijna dierlijk wezen.

Haar echtgenoot is een kille, berekende ‘meeloper’, die het rigide anti-vlees gedrag van zijn vrouw afwijst. De zwager van de vrouw is een kunstenaar. Wanneer hij terloops hoort dat zijn schoonzus een mongolenvlek op haar bil heeft, raakt hij zo in extase, dat zij vanaf dat moment zijn muze wordt. De daaropvolgende bodypaint beeldscènes zijn maniakaal en van ontroerende schoonheid. De zwager raakt zo geïnspireerd door de irreële wereld van zijn schoonzus, dat hen dat uiteindelijk allen noodlottig wordt. Tenslotte het laatste perspectief van de oudere zus. Zo nuchter, kil en emotieloos als zij door haar voorgangers wordt geschetst, zo menselijk en ontwapend blijkt haar eigen verhaal. Ze herkent de droomwereld van haar zus en - versterkt door haar eigen noodlottige omstandigheden - geeft zich hier steeds meer aan over.

De mysterieuze ontknoping aan het eind is indrukwekkend, omdat de structuur van het verhaal verfijnd elegant is, als een subtiel geweven spinnenweb. De intense, sobere en beeldrijke vertelstijl versterkt de adembenemende, hypnotiserende sfeer.

Confronterend, maar ook oppervlakkig uitgewerkt: de extreme, totalitaire aanpak en methoden van de hulpverleners in de psychiatrische instelling, waarin de hoofdpersoon terecht komt. De halfslachtig uitgewerkte, vage, medische diagnose is wat ongeloofwaardig. Het voegt weinig toe aan het beeld van de hoofdpersoon, de overige personages en het verhaal. Dit is een roman, maar mocht het er echt zo toegaan in psychiatrische instellingen in Zuid-Korea, dan is dat land de allerlaatste plek waar je wilt zijn, mocht je enig spoor van gekkigheid vertonen.

Afgezien daarvan, een aanrader, een boek met zoveel prachtig omschreven beelden, die een onvergetelijke indruk  achterlaten en waarvan je de intense, bedwelmende  sfeer moet proeven en ervaren.

(Roos Roumaat)

 

facebook Pantheon

 

info@pantheonboekhandel.nl
__________________________binnen 1 dag

Als u boeken bij Pantheon bestelt, zijn deze er doorgaans al de volgende dag. Uiteraard kunt u via onze Libris website uw boeken ook thuis laten bezorgen, Ook dan heeft u ze de volgende dag in huis. We rekenen geen verzendkosten bij bestellingen boven de €15,-

Bzoek de boek zoekengine